Enorme belangstelling voor obligatie van Vandemoortele

Afgelopen week plaatste het Belgische bedrijf Vandemoortele (onder andere van Gouda’s Glorie) een lening van € 75 mln. De vraag naar de lening was echter € 450 mln.

Toewijzing was dan ook maar een kleine 20%. Niet verbazingwekkend volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dat de eerste koersen ruim boven de 100% zullen zijn.

Weinig handel

Er moet volgens Steentjes ook niet worden verwacht dat deze lening fors zal worden verhandeld. Partijen zullen niet al te snel afscheid willen nemen van deze lening wegens het gebrek aan alternatieven. Volgens onderzoekers van de universiteit van Priceton is de geringe verhandelbaarheid van obligaties juist een teken van een “bubble”.

Immers doordat beleggers nauwelijks willen verkopen hebben zij een optimistische kijk op de vooruitzichten. Dit in tegenstelling tot bubbles in aandelen en onroerend goed.

Juist voordat de bubble barst is de transactiesnelheid in een goed het hoogst.

Maar afgezien van de discussie of we wel of niet in een bubble zitten is de vraag wat het dan zal kunnen veroorzaken. Een mogelijkheid is dat bedrijven door blijven gaan met de uitgifte van leningen om aandelen te kopen.

Dat verzwakt automatisch de balans van een bedrijf. Een recessie kan de bedrijven dan onderuit halen. Maar dit zou dan moeten terug te zien zijn in de aandelenmarkten en dat is nog niet zo.

Een tweede scenario is een fors aantrekkende economie met inflatie. Hierdoor verhogen de centrale banken de rente en dat zal de koersen van veel obligaties fors laten dalen. Er kan dan paniek ontstaan onder de bezitters van obligaties. Dat hebben we in het verleden vaker gezien.

Maar er is nog een derde scenario mogelijk. Namelijk een lange periode van laagblijvende rente en bedrijven die hun winsten niet investeren maar blijven oppotten. Dan is het mogelijk uiteenspatten van de bubble nog ver weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content