Beleggers in staatsobligaties zoeken echter wel een nieuwe balans. Staatsobligaties waren in crisistijd een veilige haven ondanks de oplopende overheidstekorten. Het besef dat de kredietwaardigheid van staatsobligaties niet stabiel kon blijven bestond wel, maar leek meer een vraagstuk voor de langere termijn.

Nu kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft aangekondigd te overwegen het kredietoordeel voor het Verenigd Koninkrijk te verlagen komt dit onderwerp hoog op de agenda. Volgen er meer grote landen? Een gedachte die een draai naar bedrijfsobligaties stimuleert en de rentetarieven op staatsobligaties verder omhoog laat kruipen.

Dit soort ontwikkelingen is volgens ABN Amro vaak een voorbode van draaipunten op de financiële markten. De opmars van de aandelenmarkt stokte even in afwachting van nieuwe cijfers.

Vermoedelijk wordt meer gewicht gegeven aan de macro-economische ontwikkeling, zoals werkloosheid in de Europese Unie donderdag en het bruto binnenlands produkt van de Verenigde Staten, dan aan op de toekomst gerichte vertrouwenscijfers.

Beleggers in staatsobligaties zoeken echter wel een nieuwe balans. Staatsobligaties waren in crisistijd een veilige haven ondanks de oplopende overheidstekorten. Het besef dat de kredietwaardigheid van staatsobligaties niet stabiel kon blijven bestond wel, maar leek meer een vraagstuk voor de langere termijn. Nu kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft aangekondigd te overwegen het kredietoordeel voor het Verenigd Koninkrijk te verlagen komt dit onderwerp hoog op de agenda. Volgen er meer grote landen? Een gedachte die een draai naar bedrijfsobligaties stimuleert en de rentetarieven op staatsobligaties verder omhoog laat kruipen. Dit soort ontwikkelingen is volgens ABN Amro vaak een voorbode van draaipunten op de financiële markten. De opmars van de aandelenmarkt stokte even in afwachting van nieuwe cijfers. Vermoedelijk wordt meer gewicht gegeven aan de macro-economische ontwikkeling, zoals werkloosheid in de Europese Unie donderdag en het bruto binnenlands produkt van de Verenigde Staten, dan aan op de toekomst gerichte vertrouwenscijfers.