Umicore boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 1,24 miljard euro (+8%). De stijging is te danken aan de recyclage- en katalysatoractiviteiten die profiteerden van de hogere autoverkoop in Azië en Noord-Amerika. De nettowinst volgt echter niet de omzetstijging. De operationele winst (ebit) zakte met 11% tot 192 miljoen euro. Analisten verwachtten een ebit van 200 miljoen euro. De nettowinst zakte met 8% tot 146 miljoen euro of 1,31 euro per aandeel. Dit resultaat laat Umicore toe om in september een voorschot van 0,50 euro per aandeel te storten op het dividend van 2012.

De operationele winstmarge zakte de voorbije zes maanden naar 14,5% waar dit in dezelfde periode van vorig jaar nog 17,7% was. De winstgevendheid van de groep is vooral tijdens het tweede kwartaal gezakt. De winst van de recyclageactiviteit (goed voor 56% van de totale winst) leed onder de (lichte) daling van de prijzen van edele metalen. Daarnaast investeerde Umicore ook fors in groei, wat de winstgevendheid op korte termijn natuurlijk drukt. Zo stegen de kosten voor onderzoek en ontwikkeling met 19% tot 87 miljoen euro.

Ondanks de daling van de winstmarges in de eerste jaarhelft blijft de materiaalgroep vasthouden aan de vooruitzichten voor dit jaar. De vork van 370 à 410 miljoen euro voor de operationele winst (ebit) van 2012 blijft behouden, al zou volgens Umicore de ebit vooral aan de onderkant van deze vork uitkomen.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Umicore boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 1,24 miljard euro (+8%). De stijging is te danken aan de recyclage- en katalysatoractiviteiten die profiteerden van de hogere autoverkoop in Azië en Noord-Amerika. De nettowinst volgt echter niet de omzetstijging. De operationele winst (ebit) zakte met 11% tot 192 miljoen euro. Analisten verwachtten een ebit van 200 miljoen euro. De nettowinst zakte met 8% tot 146 miljoen euro of 1,31 euro per aandeel. Dit resultaat laat Umicore toe om in september een voorschot van 0,50 euro per aandeel te storten op het dividend van 2012.De operationele winstmarge zakte de voorbije zes maanden naar 14,5% waar dit in dezelfde periode van vorig jaar nog 17,7% was. De winstgevendheid van de groep is vooral tijdens het tweede kwartaal gezakt. De winst van de recyclageactiviteit (goed voor 56% van de totale winst) leed onder de (lichte) daling van de prijzen van edele metalen. Daarnaast investeerde Umicore ook fors in groei, wat de winstgevendheid op korte termijn natuurlijk drukt. Zo stegen de kosten voor onderzoek en ontwikkeling met 19% tot 87 miljoen euro.Ondanks de daling van de winstmarges in de eerste jaarhelft blijft de materiaalgroep vasthouden aan de vooruitzichten voor dit jaar. De vork van 370 à 410 miljoen euro voor de operationele winst (ebit) van 2012 blijft behouden, al zou volgens Umicore de ebit vooral aan de onderkant van deze vork uitkomen.Cédric Boittewww.accioz.be