De Franse energiegroep Engie (de nieuwe naam van GDF Suez) werkt aan een plan om de Belgische en Nederlandse activa - inclusief de zeven kerncentrales in ons land - af te splitsen en naar de beurs te brengen. Dat meldt de Franse nieuwsbrief La Lettre de l'Expansion, zonder bronnen te vermelden.

Het plan - dat intern de codenaam Bianca meekreeg - heeft als bedoeling Belgische investeerders in het kapitaal toe te laten, mogelijk zelfs overheidsgeld. Engie zou zo de stijgende kostprijs van de kerncentrales hopen te verdelen onder meerdere investeerders.

EDF Luminus

Als de plannen van Engie realiteit worden dan is het de tweede elektriciteitsproducent die naar de beurs trekt. De Franse energiegroep EDF heeft onlangs beslist om zijn Belgische dochter EDF Luminus op de beurs te lanceren. De beursintroductie botste op groot protest van de kleinere aandeelhouders.

Engie boekte in 2014 een omzet van 74,7 miljard euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 12,1 miljard euro. Dat schrijft De Tijd. Het stilleggen van de kerncentrales Doel 3 en 4 en Tihange 2 was een grote streep door de rekening van de energiegroep: de operationele kasstroom voor de Europese energie-activiteiten daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 29,2 procent tot 2 miljard euro.

Het federale parlement heeft bovendien het licht op groen gezet om de oudste kerncentrales tien jaar langer open te houden. Doel 1 en 2 mogen tot 2025 energie te produceren. (Belga/NS)

De Franse energiegroep Engie (de nieuwe naam van GDF Suez) werkt aan een plan om de Belgische en Nederlandse activa - inclusief de zeven kerncentrales in ons land - af te splitsen en naar de beurs te brengen. Dat meldt de Franse nieuwsbrief La Lettre de l'Expansion, zonder bronnen te vermelden. Het plan - dat intern de codenaam Bianca meekreeg - heeft als bedoeling Belgische investeerders in het kapitaal toe te laten, mogelijk zelfs overheidsgeld. Engie zou zo de stijgende kostprijs van de kerncentrales hopen te verdelen onder meerdere investeerders. Als de plannen van Engie realiteit worden dan is het de tweede elektriciteitsproducent die naar de beurs trekt. De Franse energiegroep EDF heeft onlangs beslist om zijn Belgische dochter EDF Luminus op de beurs te lanceren. De beursintroductie botste op groot protest van de kleinere aandeelhouders. Engie boekte in 2014 een omzet van 74,7 miljard euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 12,1 miljard euro. Dat schrijft De Tijd. Het stilleggen van de kerncentrales Doel 3 en 4 en Tihange 2 was een grote streep door de rekening van de energiegroep: de operationele kasstroom voor de Europese energie-activiteiten daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 29,2 procent tot 2 miljard euro. Het federale parlement heeft bovendien het licht op groen gezet om de oudste kerncentrales tien jaar langer open te houden. Doel 1 en 2 mogen tot 2025 energie te produceren. (Belga/NS)