De antwoorden op de die vragen zijn nochtans belangrijk voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille op wat langere termijn.

Zolang we de antwoorden niet hebben, valt het zeer moeilijk om iets zinnigs te zeggen. De mist is namelijk veel te dik om iets met enige vorm van duidelijkheid te kunnen zien.

Gijsels stelt zich onder andere de vraag of de overheden ver genoeg gaan zijn bij hun ondersteunende maatregelen. Is het antwoord op deze vraag negatief, dan stelt zich automatisch de vraag hoeveel bewegingsruimte de overheden nog zullen krijgen.

Wat het inflatiegevaar betreft: de deleveraging houdt voorlopig een inflatoire opstoot tegen. Bovendien stelt zich de vraag hoe de consumenten en de bedrijven gaan reageren op de monetaire impulsen.

Gijsels wijst in dat verband naar Marc Faber die bovenop een pilaar een bak met water tekende. De centrale banken stootten tegen die pilaar met de bedoeling hem te laten omvallen.

Het valt echter onmogelijk te voorspellen waar het water uit de bak gaat belanden. Bovendien blijft het een vraagteken wat er in een wat verdere toekomst gaat gebeuren. Het oplossen van problemen kan meebrengen dat er weer andere problemen rijzen.

De antwoorden op de die vragen zijn nochtans belangrijk voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille op wat langere termijn. Zolang we de antwoorden niet hebben, valt het zeer moeilijk om iets zinnigs te zeggen. De mist is namelijk veel te dik om iets met enige vorm van duidelijkheid te kunnen zien. Gijsels stelt zich onder andere de vraag of de overheden ver genoeg gaan zijn bij hun ondersteunende maatregelen. Is het antwoord op deze vraag negatief, dan stelt zich automatisch de vraag hoeveel bewegingsruimte de overheden nog zullen krijgen. Wat het inflatiegevaar betreft: de deleveraging houdt voorlopig een inflatoire opstoot tegen. Bovendien stelt zich de vraag hoe de consumenten en de bedrijven gaan reageren op de monetaire impulsen. Gijsels wijst in dat verband naar Marc Faber die bovenop een pilaar een bak met water tekende. De centrale banken stootten tegen die pilaar met de bedoeling hem te laten omvallen. Het valt echter onmogelijk te voorspellen waar het water uit de bak gaat belanden. Bovendien blijft het een vraagteken wat er in een wat verdere toekomst gaat gebeuren. Het oplossen van problemen kan meebrengen dat er weer andere problemen rijzen.