De nationale munten van India, Indonesië, Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika registreerden de voorbije maanden een sterke daling. En als we de Amerikaanse bankier Stephen Jen mogen geloven, zouden deze deviezen nog 20% kunnen verliezen ten opzichte van de dollar.

Deze vroegere ster van de bank Morgan Stanley, die in de Verenigde Staten zeer gerespecteerd is, heeft een heel eenvoudige berekening gemaakt: de 3.900 miljard dollar die de afgelopen 4 jaar in de opkomende markten werd geïnvesteerd, zal geleidelijk wegvloeien naarmate de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar monetair beleid zal verstrakken, dus naarmate ze de rente zal verhogen.

De grote opkomende landen zijn tegelijk bezorgd en woedend. Bezorgd, omdat ze hun nationale munt moeten verdedigen, vaak door de rente op te trekken, met het risico van hun economie te verstikken.

En woedend omdat de Westerse landen twee à drie jaar geleden de opkomende landen om hulp vroegen en deze laatstgenoemden vinden dat de Fed vandaag een zeer egoïstisch beleid voert, zonder zich te bekommeren over de impact ervan op de opkomende landen.

Teneinde zich tegen de mogelijke volatiliteit op de wisselmarkten te wapenen, hebben enkele opkomende landen voorgesteld om gemeenschappelijke deviezenreserves aan te leggen. Maar voorlopig blijft het bij een plan.

De nationale munten van India, Indonesië, Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika registreerden de voorbije maanden een sterke daling. En als we de Amerikaanse bankier Stephen Jen mogen geloven, zouden deze deviezen nog 20% kunnen verliezen ten opzichte van de dollar. Deze vroegere ster van de bank Morgan Stanley, die in de Verenigde Staten zeer gerespecteerd is, heeft een heel eenvoudige berekening gemaakt: de 3.900 miljard dollar die de afgelopen 4 jaar in de opkomende markten werd geïnvesteerd, zal geleidelijk wegvloeien naarmate de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar monetair beleid zal verstrakken, dus naarmate ze de rente zal verhogen. De grote opkomende landen zijn tegelijk bezorgd en woedend. Bezorgd, omdat ze hun nationale munt moeten verdedigen, vaak door de rente op te trekken, met het risico van hun economie te verstikken. En woedend omdat de Westerse landen twee à drie jaar geleden de opkomende landen om hulp vroegen en deze laatstgenoemden vinden dat de Fed vandaag een zeer egoïstisch beleid voert, zonder zich te bekommeren over de impact ervan op de opkomende landen. Teneinde zich tegen de mogelijke volatiliteit op de wisselmarkten te wapenen, hebben enkele opkomende landen voorgesteld om gemeenschappelijke deviezenreserves aan te leggen. Maar voorlopig blijft het bij een plan.