De aanpassingen van de groeiverwachtingen in China spelen hier zeker hun nefaste rol maar dit kan slechts ten dele de (tijdelijke?) terugval in de koersen van sommige landen verklaren.

India wordt -ondanks uitstekende bedrijfsresultaten- onderuit gehaald door de inefficiëntie van zijn overheidsapparaat. Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika worden negatief beïnvloed door de aanhoudende verzwakking van de grondstoffenprijzen.

Maar dat verklaart niet de scherpte van de terugval bij de kleinere Aziatische landen die tot medio mei een opmerkelijke stijging lieten optekenen.

Een dergelijke koersklim vormt vanzelfsprekend een ideaal excuus voor winstnames en bereid zo tegelijkertijd ook de opportuniteit van een instap aan lagere koersen voor.

Maar wat vooral heel wat "emerging markets" naar beneden heeft gezogen is de vrees voor de kwetsbaarheid van de externe financieringspositie van deze landen.

Dit heeft in het verleden immers regelmatig een stok in de wielen gestoken van de onmiddellijke vooruitgang in sommige groeilanden.

Hogere rentetarieven brengen immers een zwaardere financiële last met zich mee die de budgettaire situatie destijds aan het wankelen bracht. Maar die vrees is volgens professor Stefan Duchateau momenteel ongegrond.

De aanpassingen van de groeiverwachtingen in China spelen hier zeker hun nefaste rol maar dit kan slechts ten dele de (tijdelijke?) terugval in de koersen van sommige landen verklaren. India wordt -ondanks uitstekende bedrijfsresultaten- onderuit gehaald door de inefficiëntie van zijn overheidsapparaat. Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika worden negatief beïnvloed door de aanhoudende verzwakking van de grondstoffenprijzen. Maar dat verklaart niet de scherpte van de terugval bij de kleinere Aziatische landen die tot medio mei een opmerkelijke stijging lieten optekenen. Een dergelijke koersklim vormt vanzelfsprekend een ideaal excuus voor winstnames en bereid zo tegelijkertijd ook de opportuniteit van een instap aan lagere koersen voor. Maar wat vooral heel wat "emerging markets" naar beneden heeft gezogen is de vrees voor de kwetsbaarheid van de externe financieringspositie van deze landen. Dit heeft in het verleden immers regelmatig een stok in de wielen gestoken van de onmiddellijke vooruitgang in sommige groeilanden. Hogere rentetarieven brengen immers een zwaardere financiële last met zich mee die de budgettaire situatie destijds aan het wankelen bracht. Maar die vrees is volgens professor Stefan Duchateau momenteel ongegrond.