Wie in Elia belegt, doet dat ook omwille van het mooie dividendrendement. Dus had de eigenaar en de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk goed nieuws voor de aandeelhouder. Na drie jaar van relatieve stabilisatie komt weer 7 eurocent of 5% bij en klimt het dividend naar 1,47 EUR per aandeel bruto. Hier bevestigt de monopolist die nog tot 2022 het alleenrecht heeft als de Belgische transmissienetbeheerder dat het een goed jaar achter de rug heeft en met vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Terecht want via een kwantumsprong door de (gedeeltelijke) overname (60% Elia) van het Duitse 50Hertz), de transmissienetbeheerder in het Oosten van Duitsland (voorheen de DDR) met Berlijn als centrum heeft Elia opnieuw mogelijkheden tot organische groei. Naast het feit dat alternatieve energie (in West-Europa vooral windenergie) steeds belangrijker wordt in de energiemix. Het nieuwe duo neemt een top-5 positie in Europa met de rol als netbeheerder voor 29 miljoen mensen.

Elia lijkt een heel stabiel en eenvoudig verhaal. Maar dat klopt niet helemaal. Om het 'probleem' van het monopolie in België op te lossen, mag Elia uitgaan van een soort 'billijke vergoeding' in overeenstemming met de regulator (de CREG) als winst, waarbij de 10-jarige rente op de OLO (Belgische overheidsobligatie) een rol speelt. Door de onrust in de eurozone lag de gemiddelde OLO-rente vorig jaar op 4,2% versus 3,4% voor 2010. Dat verklaart hoofdzakelijk de toename met 11,6% van de geconsoildeerde nettowinst zonder uitzonderlijke elementen tot 137,5 miljoen EUR of 2,28 EUR per aandeel. Maar verklaart ook deels de stijging van het dividend.

Met betrekking tot de verdere toekomst is het van belang dat er opnieuw afgesproken tarieven zijn met de regulator CREG voor de periode 2012-2015. Wat een zeer grote visibiliteit geeft. Verder werkt de transmissiebeheerder de toekomststrategie uit voor het offshore netwerk. Daarin speelt aanwinst 50Hertz (offshore projecten op de Baltische zee) een belangrijke rol.

Van Elia mogen geen koersmirakels verwacht worden, maar ook de kans op rampscenario's is heel klein. Het aandeel is een toonbeeld van stabiliteit. Het aantrekkelijke dividendrendement van circa 5% bruto legt een mooie matras onder het aandeel. Zolang het aandeel 10% onder de boekwaarde (zowat 34 EUR per aandeel) noteert, vinden we het aandeel koopwaardig.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Wie in Elia belegt, doet dat ook omwille van het mooie dividendrendement. Dus had de eigenaar en de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk goed nieuws voor de aandeelhouder. Na drie jaar van relatieve stabilisatie komt weer 7 eurocent of 5% bij en klimt het dividend naar 1,47 EUR per aandeel bruto. Hier bevestigt de monopolist die nog tot 2022 het alleenrecht heeft als de Belgische transmissienetbeheerder dat het een goed jaar achter de rug heeft en met vertrouwen naar de toekomst kijkt. Terecht want via een kwantumsprong door de (gedeeltelijke) overname (60% Elia) van het Duitse 50Hertz), de transmissienetbeheerder in het Oosten van Duitsland (voorheen de DDR) met Berlijn als centrum heeft Elia opnieuw mogelijkheden tot organische groei. Naast het feit dat alternatieve energie (in West-Europa vooral windenergie) steeds belangrijker wordt in de energiemix. Het nieuwe duo neemt een top-5 positie in Europa met de rol als netbeheerder voor 29 miljoen mensen.Elia lijkt een heel stabiel en eenvoudig verhaal. Maar dat klopt niet helemaal. Om het 'probleem' van het monopolie in België op te lossen, mag Elia uitgaan van een soort 'billijke vergoeding' in overeenstemming met de regulator (de CREG) als winst, waarbij de 10-jarige rente op de OLO (Belgische overheidsobligatie) een rol speelt. Door de onrust in de eurozone lag de gemiddelde OLO-rente vorig jaar op 4,2% versus 3,4% voor 2010. Dat verklaart hoofdzakelijk de toename met 11,6% van de geconsoildeerde nettowinst zonder uitzonderlijke elementen tot 137,5 miljoen EUR of 2,28 EUR per aandeel. Maar verklaart ook deels de stijging van het dividend. Met betrekking tot de verdere toekomst is het van belang dat er opnieuw afgesproken tarieven zijn met de regulator CREG voor de periode 2012-2015. Wat een zeer grote visibiliteit geeft. Verder werkt de transmissiebeheerder de toekomststrategie uit voor het offshore netwerk. Daarin speelt aanwinst 50Hertz (offshore projecten op de Baltische zee) een belangrijke rol. Van Elia mogen geen koersmirakels verwacht worden, maar ook de kans op rampscenario's is heel klein. Het aandeel is een toonbeeld van stabiliteit. Het aantrekkelijke dividendrendement van circa 5% bruto legt een mooie matras onder het aandeel. Zolang het aandeel 10% onder de boekwaarde (zowat 34 EUR per aandeel) noteert, vinden we het aandeel koopwaardig. Danny Reweghs, Inside Beleggen