Daarom stelt Elia nu ook voorspellingen en ingeschatte metingen van de werkelijke zonnevermogenproductie op basis van fotovoltaïsche installaties in België ter beschikking van de marktspelers.

Zij zullen op die manier de belasting of het elektriciteitsverbruik en de overeenkomstige prijzen op korte en middellange termijn (voor de dag zelf of tot drie dagen op voorhand) beter kunnen inschatten.

De nauwgezette opvolging van de geaggregeerde ingeschatte realtime meting zal hen ondermeer toelaten om hun portfolio in real time in evenwicht te houden.

Deze tool moet de marktspelers ondersteunen in hun inspanningen om de intermitterende productie te voorspellen, om investeringen te doen gerelateerd aan flexibiliteit en proactief te handelen op de markt.

Daarom stelt Elia nu ook voorspellingen en ingeschatte metingen van de werkelijke zonnevermogenproductie op basis van fotovoltaïsche installaties in België ter beschikking van de marktspelers. Zij zullen op die manier de belasting of het elektriciteitsverbruik en de overeenkomstige prijzen op korte en middellange termijn (voor de dag zelf of tot drie dagen op voorhand) beter kunnen inschatten. De nauwgezette opvolging van de geaggregeerde ingeschatte realtime meting zal hen ondermeer toelaten om hun portfolio in real time in evenwicht te houden. Deze tool moet de marktspelers ondersteunen in hun inspanningen om de intermitterende productie te voorspellen, om investeringen te doen gerelateerd aan flexibiliteit en proactief te handelen op de markt.