Elia staat vooral bekend als dividendwaarde en komt ook vaak voor op aandelenlijstjes om in te spelen op de verwachte stijging van de Belgische lange termijnrente.

Dit komt doordat het eigen vermogen van de groep vergoed wordt op basis van een formule waarin de Belgische OLOrente

op 10 jaar een grote rol speelt.

Hoe hoger de rente, hoe hoger de vergoeding van het eigen vermogen (weliswaar met een vertragend effect). En daardoor kan het dividend dan ook groeien.

De jaarlijkse dividenduitkeringen spelen een enorm belangrijke rol in de return van dit aandeel. Elia trok op 20 juni 2005 naar de Brusselse beurs.

Zo'n anderhalf jaar voor het uitbreken van de financieel-economische crisis. Wie toen het aandeel kocht, kan vandaag terugblikken op een return (koerswinst + ontvangen dividenden) van 72,81%.

De koerswinst bedroeg 19,86% wat dus impliceert dat de dividenden het grootste deel van de return leverden aan de Eliabeleggers.

Elia is dan ook een zeer defensieve waarde die dividendbeleggers moet kunnen bekoren. Wat Van Herck wel nog willen meegeven, is dat Elia de komende jaren veel investeringen plant. Een kapitaalverhoging wordt daarom door sommige analisten niet uitgesloten.

Elia staat vooral bekend als dividendwaarde en komt ook vaak voor op aandelenlijstjes om in te spelen op de verwachte stijging van de Belgische lange termijnrente. Dit komt doordat het eigen vermogen van de groep vergoed wordt op basis van een formule waarin de Belgische OLOrente op 10 jaar een grote rol speelt. Hoe hoger de rente, hoe hoger de vergoeding van het eigen vermogen (weliswaar met een vertragend effect). En daardoor kan het dividend dan ook groeien. De jaarlijkse dividenduitkeringen spelen een enorm belangrijke rol in de return van dit aandeel. Elia trok op 20 juni 2005 naar de Brusselse beurs. Zo'n anderhalf jaar voor het uitbreken van de financieel-economische crisis. Wie toen het aandeel kocht, kan vandaag terugblikken op een return (koerswinst + ontvangen dividenden) van 72,81%. De koerswinst bedroeg 19,86% wat dus impliceert dat de dividenden het grootste deel van de return leverden aan de Eliabeleggers. Elia is dan ook een zeer defensieve waarde die dividendbeleggers moet kunnen bekoren. Wat Van Herck wel nog willen meegeven, is dat Elia de komende jaren veel investeringen plant. Een kapitaalverhoging wordt daarom door sommige analisten niet uitgesloten.