Sancties die door Rusland waarschijnlijk met Russische sancties zullen beantwoord worden. En dan komt Ekotechnika natuurlijk in beeld. Immers, deze Duitse verdeler van landbouwmateriaal (vnl. traktoren van het Amerikaanse John Deere) op de Russische markt kan onder de crisis leiden mocht Poetin sancties op Amerikaanse producten heffen.

Echter, dit is vooralsnog speculatie maar het verklaart wel waarom de obligatie van Ekotechnika het zo zwaar te verduren kreeg in de afgelopen weken.

Fundamenteler is wel de scherpe daling van de Russische munt. Deze daling illustreert het afgenomen beleggersvertrouwen in de groeilanden in het algemeen en Rusland in het bijzonder.

Deze depreciatie van de munt vindt zijn oorsprong in het gewijzigde Amerikaanse monetaire beleid ("tapering"). Men zou kunnen verwachten dat deze roebeldaling zijn sporen zou nalaten in de resultaten van Ekotechnika. Want de in roebel gerealiseerde omzet moet immers naar euro geconverteerd worden.

Dit is echter niet onmiddellijk een zorg : volgens de persberichten van Ekotechnika worden de landbouwmachines in USD of EUR gefactureerd.

De roebeldaling laat zich enkel op balans- en resultatenvlak gelden door de waardering van de nog niet verkochte voorraden (die afgewaardeerd moeten worden). Van Herck heeft een advies verkopen.

Sancties die door Rusland waarschijnlijk met Russische sancties zullen beantwoord worden. En dan komt Ekotechnika natuurlijk in beeld. Immers, deze Duitse verdeler van landbouwmateriaal (vnl. traktoren van het Amerikaanse John Deere) op de Russische markt kan onder de crisis leiden mocht Poetin sancties op Amerikaanse producten heffen. Echter, dit is vooralsnog speculatie maar het verklaart wel waarom de obligatie van Ekotechnika het zo zwaar te verduren kreeg in de afgelopen weken. Fundamenteler is wel de scherpe daling van de Russische munt. Deze daling illustreert het afgenomen beleggersvertrouwen in de groeilanden in het algemeen en Rusland in het bijzonder. Deze depreciatie van de munt vindt zijn oorsprong in het gewijzigde Amerikaanse monetaire beleid ("tapering"). Men zou kunnen verwachten dat deze roebeldaling zijn sporen zou nalaten in de resultaten van Ekotechnika. Want de in roebel gerealiseerde omzet moet immers naar euro geconverteerd worden. Dit is echter niet onmiddellijk een zorg : volgens de persberichten van Ekotechnika worden de landbouwmachines in USD of EUR gefactureerd. De roebeldaling laat zich enkel op balans- en resultatenvlak gelden door de waardering van de nog niet verkochte voorraden (die afgewaardeerd moeten worden). Van Herck heeft een advies verkopen.