Het biotechbedrijf kwam naar buiten met bemoedigende klinische resultaten wat betreft de doelmatigheid en de veiligheid voor de fase 2 van het ATN-103 programma (ozoralizumab), een behandeling tegen polyartritis. Over deze molecule werd al veel inkt verspild toen de beslissing van Pfizer om uit het programma te stappen het aandeel Ablynx vorig jaar de dieperik in stuurde.

De nieuwe resultaten geven Ablynx nu gelijk toen het besliste om het programma verder te zetten. Toch blijft het nog te vroeg om nu al te spreken van een mogelijke commercialisatie die het bedrijf toegang zou geven tot de 24 miljard dollar grote markt voor TNFα. Het wordt afwachten in welke mate deze resultaten een nieuwe partner kunnen overhalen. Dit is absoluut noodzakelijk om de studiekosten voor fase 3 te betalen.

Ter herinnering, Ablynx is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nanobodies, een nieuw type antilichamen met verschillende voordelen (kleiner, flexibeler, stabieler). Dankzij deze kenmerken kunnen ze toegediend worden via inhalator, oogdruppels of via de mond en dus niet enkel meer via inspuiting zoals de traditionele antilichamen. De toepassingen van deze nanobodies zijn ook breder.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Het biotechbedrijf kwam naar buiten met bemoedigende klinische resultaten wat betreft de doelmatigheid en de veiligheid voor de fase 2 van het ATN-103 programma (ozoralizumab), een behandeling tegen polyartritis. Over deze molecule werd al veel inkt verspild toen de beslissing van Pfizer om uit het programma te stappen het aandeel Ablynx vorig jaar de dieperik in stuurde.De nieuwe resultaten geven Ablynx nu gelijk toen het besliste om het programma verder te zetten. Toch blijft het nog te vroeg om nu al te spreken van een mogelijke commercialisatie die het bedrijf toegang zou geven tot de 24 miljard dollar grote markt voor TNFα. Het wordt afwachten in welke mate deze resultaten een nieuwe partner kunnen overhalen. Dit is absoluut noodzakelijk om de studiekosten voor fase 3 te betalen.Ter herinnering, Ablynx is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nanobodies, een nieuw type antilichamen met verschillende voordelen (kleiner, flexibeler, stabieler). Dankzij deze kenmerken kunnen ze toegediend worden via inhalator, oogdruppels of via de mond en dus niet enkel meer via inspuiting zoals de traditionele antilichamen. De toepassingen van deze nanobodies zijn ook breder.Cédric Boittewww.accioz.be