De ommekeer zal echter moeizaam verlopen omdat de werkloosheidcijfers hoog blijven en de lonen traag groeien, waardoor de consumptie aan de lage kant blijft. Saxo Bank verwacht dan ook een negatieve groei van 0,8%, groter is dan de daling met 0,5% in 2012.

Mads Koefoed, Head of Macro Strategy bij Saxo Bank, : "Zowel de netto export als de investeringen waren de voorbije jaren de motor van de Chinese groei, maar de wereldwijde handel zit momenteel in het slop. Gezien de relatief lage koopkracht van consumenten in Europa en de VS, is er dit jaar weinig kans dat de vraag naar buitenlandse producten zal stijgen. Het lot van de Eurozone is nauw verbonden met de Duitse verkiezingen die tegen het einde van dit kwartaal plaats vinden. Om de kredietmarkt in Europa terug aan te zwengelen moet ook eerst het probleem van de ondergekapitaliseerde Europese banken opgelost worden."

De ommekeer zal echter moeizaam verlopen omdat de werkloosheidcijfers hoog blijven en de lonen traag groeien, waardoor de consumptie aan de lage kant blijft. Saxo Bank verwacht dan ook een negatieve groei van 0,8%, groter is dan de daling met 0,5% in 2012. Mads Koefoed, Head of Macro Strategy bij Saxo Bank, : "Zowel de netto export als de investeringen waren de voorbije jaren de motor van de Chinese groei, maar de wereldwijde handel zit momenteel in het slop. Gezien de relatief lage koopkracht van consumenten in Europa en de VS, is er dit jaar weinig kans dat de vraag naar buitenlandse producten zal stijgen. Het lot van de Eurozone is nauw verbonden met de Duitse verkiezingen die tegen het einde van dit kwartaal plaats vinden. Om de kredietmarkt in Europa terug aan te zwengelen moet ook eerst het probleem van de ondergekapitaliseerde Europese banken opgelost worden."