Het einde van het papieren goud kan goudprijs doen exploderen. Die explosie zou ingeluid kunnen worden doordat de prijs van fysiek goud 'wegloopt' van die van papieren goud. Zolang het vertrouwen in het papieren goud intact blijft, is er geen gevaar voor een crisis.

Dat wordt echter anders wanneer de bezitters van futures en andere derivatencontracten plots hun fysiek goud opvragen. Er zal te weinig fysiek goud voorhanden zijn om aan de vraag te voldoen. Dit kan uiteindelijk paniek op de financiële markten veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Het einde van het papieren goud kan goudprijs doen exploderen. Die explosie zou ingeluid kunnen worden doordat de prijs van fysiek goud 'wegloopt' van die van papieren goud. Zolang het vertrouwen in het papieren goud intact blijft, is er geen gevaar voor een crisis. Dat wordt echter anders wanneer de bezitters van futures en andere derivatencontracten plots hun fysiek goud opvragen. Er zal te weinig fysiek goud voorhanden zijn om aan de vraag te voldoen. Dit kan uiteindelijk paniek op de financiële markten veroorzaken, met alle gevolgen van dien.