Tot voor enkele weken boezemde JP Morgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, nog vertrouwen in. Ze had de crisis van 2008-2009 zonder kleerscheuren doorstaan en wist zelfs optimaal van de gelegenheid te profiteren om Washington Mutual, Bear Stearn, een filiaal van RBS en een filiaal van UBS over te nemen. De bank heeft de voorbije kwartalen uitstekende resultaten voorgelegd, waardoor het royale dividenden kon uitkeren en eigen aandelen kon inkopen. JP Morgan Chase was ook een van de best genoteerde instellingen bij de ratingbureaus.

Maar enkele weken geleden kondigde de bank noodgedwongen aan dat haar posities op derivaten - die als doel hadden kredietrisico's af te dekken - tot grote verliezen hebben geleid. Aanvankelijk was er sprake van 1 miljard dollar, daarna van 2 miljard. Wat de markten het meest verontrust, is dat de bank nog altijd in het bezit is van de betreffende producten. De verliezen zouden zich dus kunnen blijven opstapelen. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar het risicobeheer van de instelling.

Daarnaast liggen de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid - Morgan Stanley, Goldman Sachs én JP Morgan Chase - onder vuur vanwege hun gedrag tijdens de operatie. De introductieprijs en het aandelenvolume werden verhoogd, terwijl hun analisten hun winstvooruitzichten voor Facebook zouden hebben verlaagd. Die informatie werd alleen bekendgemaakt aan een beperkte kring van bevoorrechte beleggers.

Die duistere affaires komen op een zeer slecht moment aan het licht voor de Amerikaanse banksector, die volop ijvert voor een versoepeling van de reglementering die kort na de subprimecrisis was ingevoerd. De Amerikaanse banken moeten bovendien nog altijd het hoofd bieden aan de gevolgen van de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten, die nu samenvalt met een vertraging van de Amerikaanse groei. Tot slot lanceerde de Amerikaanse Federal Reserve deze week ook het proces voor de invoering van de Basel III-normen die de banken een groter eigen vermogen opleggen.

Cédric Boitte

www.AccioZ.be

Tot voor enkele weken boezemde JP Morgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, nog vertrouwen in. Ze had de crisis van 2008-2009 zonder kleerscheuren doorstaan en wist zelfs optimaal van de gelegenheid te profiteren om Washington Mutual, Bear Stearn, een filiaal van RBS en een filiaal van UBS over te nemen. De bank heeft de voorbije kwartalen uitstekende resultaten voorgelegd, waardoor het royale dividenden kon uitkeren en eigen aandelen kon inkopen. JP Morgan Chase was ook een van de best genoteerde instellingen bij de ratingbureaus.Maar enkele weken geleden kondigde de bank noodgedwongen aan dat haar posities op derivaten - die als doel hadden kredietrisico's af te dekken - tot grote verliezen hebben geleid. Aanvankelijk was er sprake van 1 miljard dollar, daarna van 2 miljard. Wat de markten het meest verontrust, is dat de bank nog altijd in het bezit is van de betreffende producten. De verliezen zouden zich dus kunnen blijven opstapelen. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar het risicobeheer van de instelling.Daarnaast liggen de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid - Morgan Stanley, Goldman Sachs én JP Morgan Chase - onder vuur vanwege hun gedrag tijdens de operatie. De introductieprijs en het aandelenvolume werden verhoogd, terwijl hun analisten hun winstvooruitzichten voor Facebook zouden hebben verlaagd. Die informatie werd alleen bekendgemaakt aan een beperkte kring van bevoorrechte beleggers. Die duistere affaires komen op een zeer slecht moment aan het licht voor de Amerikaanse banksector, die volop ijvert voor een versoepeling van de reglementering die kort na de subprimecrisis was ingevoerd. De Amerikaanse banken moeten bovendien nog altijd het hoofd bieden aan de gevolgen van de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten, die nu samenvalt met een vertraging van de Amerikaanse groei. Tot slot lanceerde de Amerikaanse Federal Reserve deze week ook het proces voor de invoering van de Basel III-normen die de banken een groter eigen vermogen opleggen.Cédric Boittewww.AccioZ.be