We zitten in een 'liquiditeitsval', waarbij lage rentes en het opkopen van biljoenen aan activa mogelijk niet in staat zijn om kredietverstrekking of het aangaan van schulden te stimuleren, aangezien er geen vraag is bij de consument.

Toch zal Bernanke het waarschijnlijk proberen, want het is het enige wat hij nog kan doen. Inmiddels begint de praktijk van de overheidsschulden steeds meer Ponzi-achtige trekken te krijgen: zogezegd een 'Sammy scheme' (naar Uncle Sam).

Een 'Sammy scheme' is op de korte termijn misschien wel, maar op de lange termijn niet gunstig voor obligatiebeleggers. De aankomende aankondiging van de Fed zal volgens Bill Gross waarschijnlijk het einde markeren van een 30-jarige bullmarket voor obligaties, en de noodzaak inluiden voor vermogensbeheerders op het gebied van zowel obligaties als aandelen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

We zitten in een 'liquiditeitsval', waarbij lage rentes en het opkopen van biljoenen aan activa mogelijk niet in staat zijn om kredietverstrekking of het aangaan van schulden te stimuleren, aangezien er geen vraag is bij de consument. Toch zal Bernanke het waarschijnlijk proberen, want het is het enige wat hij nog kan doen. Inmiddels begint de praktijk van de overheidsschulden steeds meer Ponzi-achtige trekken te krijgen: zogezegd een 'Sammy scheme' (naar Uncle Sam). Een 'Sammy scheme' is op de korte termijn misschien wel, maar op de lange termijn niet gunstig voor obligatiebeleggers. De aankomende aankondiging van de Fed zal volgens Bill Gross waarschijnlijk het einde markeren van een 30-jarige bullmarket voor obligaties, en de noodzaak inluiden voor vermogensbeheerders op het gebied van zowel obligaties als aandelen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.