Tegen het einde van het jaar verschafte de FED duidelijkheid. Afgelopen woensdag heeft het beleidsbepalende comité van de centrale bank besloten om met ingang van januari 2014 te beginnen met het afbouwen van het bestaande stimuleringsprogramma.

Het bedrag van aan te kopen obligaties wordt dan verlaagd, van USD 85 miljard per maand, tot USD 75 miljard. In de daaropvolgende maanden zullen de aankopen verder worden teruggebracht. Als de economie het toelaat, zal de stimulering tegen het einde van 2014 zijn beëindigd.

Met dit besluit verschafte de FED eindelijk duidelijkheid en dat werd door de markten gewaardeerd.

Ze waren er ook aan toe, want de economische indicatoren, die de afgelopen weken zijn gepubliceerd, waren nagenoeg zonder uitzondering positief.

Het is opmerkelijk, dat de aandelenmarkten, ondanks de onzekerheid die een groot deel van het jaar heeft bestaan, een uitstekend jaar achter de rug hebben.

Op de obligatiemarkten waren de rendementen door de gestegen rente per saldo negatief.

Tegen het einde van het jaar verschafte de FED duidelijkheid. Afgelopen woensdag heeft het beleidsbepalende comité van de centrale bank besloten om met ingang van januari 2014 te beginnen met het afbouwen van het bestaande stimuleringsprogramma. Het bedrag van aan te kopen obligaties wordt dan verlaagd, van USD 85 miljard per maand, tot USD 75 miljard. In de daaropvolgende maanden zullen de aankopen verder worden teruggebracht. Als de economie het toelaat, zal de stimulering tegen het einde van 2014 zijn beëindigd. Met dit besluit verschafte de FED eindelijk duidelijkheid en dat werd door de markten gewaardeerd. Ze waren er ook aan toe, want de economische indicatoren, die de afgelopen weken zijn gepubliceerd, waren nagenoeg zonder uitzondering positief. Het is opmerkelijk, dat de aandelenmarkten, ondanks de onzekerheid die een groot deel van het jaar heeft bestaan, een uitstekend jaar achter de rug hebben. Op de obligatiemarkten waren de rendementen door de gestegen rente per saldo negatief.