Fitch verlaagde vorige week de kredietrating voor Egypte, precies vanwege de vrees voor die voedselinflatie. Prijzen voor voedingsproducten worden in het land ongeveer 17% op jaarbasis duurder.

Sommige producten, zoals vlees, groenten en suiker, zijn voor de doorsnee Egyptenaar gewoonweg onbetaalbaar geworden. De onrust in het land heeft dus niet alleen politieke oorzaken.

De grote vrees van de financiële markten is dat de voedselinflatie ook in andere landen de onrust gaat aanwakkeren, zodat we wereldwijd in een crisissituatie kunnen belanden.

Fitch verlaagde vorige week de kredietrating voor Egypte, precies vanwege de vrees voor die voedselinflatie. Prijzen voor voedingsproducten worden in het land ongeveer 17% op jaarbasis duurder. Sommige producten, zoals vlees, groenten en suiker, zijn voor de doorsnee Egyptenaar gewoonweg onbetaalbaar geworden. De onrust in het land heeft dus niet alleen politieke oorzaken. De grote vrees van de financiële markten is dat de voedselinflatie ook in andere landen de onrust gaat aanwakkeren, zodat we wereldwijd in een crisissituatie kunnen belanden.