Dexia ging op zoek naar goed nieuws en kwam uit op het volgende. Het was Aditya Mittal, de financieel directeur van ArcelorMittal, die de eerste positieve geluiden in de staalindustrie liet horen.

Als gevolg van de crisis in de bouw en de auto-industrie is de vraag naar staal het afgelopen halfjaar volledig ingestort. Mittal verwacht echter dat de herstelplannen van de Europese en Amerikaanse overheden de vraag naar staal opnieuw zullen
opdrijven.

Ook in de opkomende economieën, zoals China, India, Rusland en Brazilië, verwacht hij na het eerste kwartaal herstel. Dat eerste kwartaal van 2009 zal dan ook het dieptepunt markeren. Volgens Mittal zal het echter minstens twee jaar duren voordat de staalsector hersteld is van de klappen die hij de voorbije maanden kreeg, dixit Dexia.

Ook uit de financiële sector kwamen voor het eerst sinds lang positievere signalen, zo merken de analisten van de bank op. Credit Suisse, het Britse Barclays en ook KBC lieten zich positief uit over de start van het jaar. Het blijft echter afwachten of ze niet te vroeg optimistisch waren ...

Het ratingbureau Moody's kondigde namelijk aan dat Oost-Europese banken voor een nieuwe ronde van ratingverlagingen staan. Oost-Europese banken maken meestal deel uit van Europese bankgroepen.

Zo is de Zweedse bank Swedbank bijvoorbeeld de grootste speler in de Baltische staten en zijn het Italiaanse Unicredit, het Oostenrijkse Raffeisen International of - dichter bij huis - KBC eveneens actief in de voormalige communistische landen.

Het aantal bedrijven dat zich iets positiever over de toekomst uitlaat, is volgens Dexia nog steeds te verwaarlozen. Het nieuws wordt dan ook voornamelijk gedomineerd door de massale personeelsafdankingen, en dit in bijna alle sectoren.

Dexia ging op zoek naar goed nieuws en kwam uit op het volgende. Het was Aditya Mittal, de financieel directeur van ArcelorMittal, die de eerste positieve geluiden in de staalindustrie liet horen.Als gevolg van de crisis in de bouw en de auto-industrie is de vraag naar staal het afgelopen halfjaar volledig ingestort. Mittal verwacht echter dat de herstelplannen van de Europese en Amerikaanse overheden de vraag naar staal opnieuw zullen opdrijven. Ook in de opkomende economieën, zoals China, India, Rusland en Brazilië, verwacht hij na het eerste kwartaal herstel. Dat eerste kwartaal van 2009 zal dan ook het dieptepunt markeren. Volgens Mittal zal het echter minstens twee jaar duren voordat de staalsector hersteld is van de klappen die hij de voorbije maanden kreeg, dixit Dexia.Ook uit de financiële sector kwamen voor het eerst sinds lang positievere signalen, zo merken de analisten van de bank op. Credit Suisse, het Britse Barclays en ook KBC lieten zich positief uit over de start van het jaar. Het blijft echter afwachten of ze niet te vroeg optimistisch waren ...Het ratingbureau Moody's kondigde namelijk aan dat Oost-Europese banken voor een nieuwe ronde van ratingverlagingen staan. Oost-Europese banken maken meestal deel uit van Europese bankgroepen. Zo is de Zweedse bank Swedbank bijvoorbeeld de grootste speler in de Baltische staten en zijn het Italiaanse Unicredit, het Oostenrijkse Raffeisen International of - dichter bij huis - KBC eveneens actief in de voormalige communistische landen.Het aantal bedrijven dat zich iets positiever over de toekomst uitlaat, is volgens Dexia nog steeds te verwaarlozen. Het nieuws wordt dan ook voornamelijk gedomineerd door de massale personeelsafdankingen, en dit in bijna alle sectoren.