Een praline minder voor Bois Sauvage

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse en de Europese beurzen worstelen met de vooruitzichten van een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in september.

De Bel-20 stond het grootste deel van de dag in de plus, maar sloot uiteindelijk af met een licht verlies (-0,1%) op 3553,37 punten. De Amerikaanse en de Europese beurzen worstelen met de vooruitzichten van een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in september. De EuroStoxx50 eindigde vrijwel stabiel.

Binnen de Bel-20 was ING (+1,7%) de grootste winnaar en Colruyt (-1,9%) de grootste verliezer van de dag. Ackermans & van Haaren (+0,3%) herstelde enigszins van de klappen van gisteren. De investeringsmaatschappij kwam dinsdag voor de opening van de beurzen met minder goede halfjaarresultaten naar buiten. Gisteren leek het wel de dag van de holdings. In Nederland kwam HAL Trust en in België kwam Bois Sauvage met resultaten, allebei na het slot van de beurzen.

Ook bij Bois Sauvage (-1,1%) zakte het nettoresultaat van 6,8 miljoen naar 3,2 miljoen euro, of 1,88 euro per aandeel, meer dan een halvering van de nettowinst. “Je kijkt beter naar het bedrijfsresultaat, dat licht verbeterde van 5,3 miljoen over de eerste helft van 2015 naar 6,1 miljoen euro over de eerste helft van 2016”, vindt analist Yves Franco van KBC Securities. “Want het nettoresultaat ondergaat de papieren waardeschommelingen van de grote participaties in Recticel en Noël Group. De afwaardering die we nu zien, is ongeveer even groot als de opwaardering van vorig jaar.”

Recticel (+0,8%), dat goed is voor ongeveer 10 procent van de holdingportefeuille van Bois Sauvage, verloor tussen 31 december en 30 juni bijna 10 procent van zijn beurswaarde, maar herstelde sindsdien spectaculair. Bois Sauvage moet de producent van schuimrubber tegen de marktwaarde in de boeken nemen. Voor de participatie in Noël Group, een Amerikaanse industriële holding die synthetische wijnkurken en allerlei andere producten maakt, hanteert Bois Sauvage een intern waarderingsmodel.

De chocoladedivisie United Belgian Chocolate Makers (UBCM), waarin onder meer de pralinemaker Neuhaus werd ondergebracht, draaide ongeveer evenveel omzet in de eerste jaarhelft (73,2 miljoen euro) als in de eerste helft van 2015 (73,1 miljoen euro). “Op peil, (…) ondanks de gebeurtenissen in Parijs en Brussel”, schrijft de holding uit de Wildewoudstraat in zijn persbericht. De winst lag wel iets lager door extra investeringen in de uitbreiding van het netwerk. Franco had duidelijk meer verwacht van de chocoladeverkoop. Hij verlaagt na de resultaten zijn vooruitzichten voor de chocolademaker van 7 naar 4 procent omzetgroei in 2016. De tweede jaarhelft is traditioneel beter dan de eerste.

Bois Sauvage streek ook minder dividenden op van zijn participaties: 4 miljoen euro tegenover 4,5 miljoen euro in de eerste helft van 2015. Die daling is vooral te wijten aan Berenberg Bank, dat vorig jaar uitzonderlijk veel winst uitkeerde.

De halfjaarresultaten van HAL (-0,05%) zagen er goed uit en toch zakte het aandeel aanvankelijk wat weg. De nettowinst steeg van 339 miljoen euro vorig jaar tot 431 miljoen euro, of 5,64 euro per aandeel. De nettovermogenswaarde, ofwel de marktwaarde van de beursgenoteerde minderheidsbelangen, de cash en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen, was in het eerste halfjaar met 723 miljoen euro gedaald tot 12,348 miljard euro. Sindsdien kwam daar alweer 650 miljoen euro bij.

80 à 90 procent van de beleggingsportefeuille van HAL is beursgenoteerd. “Misschien wringt daar het schoentje”, oppert Franco als verklaring voor de kleine correctie in de loop van de dag. “HAL noteert met een premie, terwijl beleggers het grootste deel van de bedrijven in de portefeuille van HAL ook rechtstreeks op de beurs kunnen kopen.” Het deel genoteerde belangen in de portefeuille van HAL werd vorig jaar groter met de beursintroductie van Grandvision, de moeder van de brillenwinkelketen Pearl, waarin HAL nog altijd een belang van 77 procent heeft. Maar HAL doet met dat geld natuurlijk nieuwe investeringen, in niet-genoteerde bedrijven. Zo kocht het onlangs een belang van 20 procent in Coolblue, de online-elektronicawinkel die ook enkele fysieke winkels heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content