Tot dusver heeft Griekenland echter alleen uitgeblonken door een gebrek aan slagkracht. De voorgestelde hervormingen werden ofwel niet ofwel slechts half uitgevoerd. De huidige coalitie van conservatieven en socialisten probeert zelfs een aantal maatregelen terug te schroeven.

Litouwen heeft het voorbeeld gegeven

Litouwen heeft het voorbeeld gegeven hoe het wel moet. Premier Valdis Dombrovskis herinnert er aan dat zijn land in de periode 2009-2010 een pijnlijke herstructurering doorvoerde. Die slaagde onder andere omdat er een sociale dialoog aan voorafging.

De gevolgen waren niettemin pijnlijk. De Litouwse economie daalde met 25%, deze daling van het BBP was het gevolg van een interne devaluatie.

Vanaf de bodem is een langzaam herstel op gang gekomen, dit jaar wordt een groei van het BBP met 2% verwacht. Daarmee is het land de snelste groeier binnen de Europese Unie. Ook Griekenland moet volgens Xafa voor een dergelijke kuur kiezen.

Tot dusver heeft Griekenland echter alleen uitgeblonken door een gebrek aan slagkracht. De voorgestelde hervormingen werden ofwel niet ofwel slechts half uitgevoerd. De huidige coalitie van conservatieven en socialisten probeert zelfs een aantal maatregelen terug te schroeven.Litouwen heeft het voorbeeld gegeven Litouwen heeft het voorbeeld gegeven hoe het wel moet. Premier Valdis Dombrovskis herinnert er aan dat zijn land in de periode 2009-2010 een pijnlijke herstructurering doorvoerde. Die slaagde onder andere omdat er een sociale dialoog aan voorafging. De gevolgen waren niettemin pijnlijk. De Litouwse economie daalde met 25%, deze daling van het BBP was het gevolg van een interne devaluatie. Vanaf de bodem is een langzaam herstel op gang gekomen, dit jaar wordt een groei van het BBP met 2% verwacht. Daarmee is het land de snelste groeier binnen de Europese Unie. Ook Griekenland moet volgens Xafa voor een dergelijke kuur kiezen.