Nutrition: in tegenstelling tot de andere, meer cyclische activiteiten van de groep (die de dupe zijn van de wereldwijde economische groeivertraging.

Zo viel in het eerste kwartaal van 2013 de operationele winst van de divisie Polymers met 58% terug) is de divisie Nutrition minder gevoelig voor de economische conjunctuur.

De divisie Nutrition (die o.a. vitaminen produceert) draagt 42% bij aan de omzet maar 70% aan de operationele winst. In de mate dat deze activiteit stabiele inkomsten blijft opleveren (inkomsten die sinds 2005 jaarlijks groeien!), staat het buiten kijf dat het aandeel DSM uitgroeit tot één van de minst volatiele uit de chemische sector.

Naar aanleiding van de goede resultaten van Q1/2013 hebben veel analisten hun gunstig advies voor het DSM-aandeel bevestigd.

Zo herhaalden de analisten van Nomura hun koopadvies, gaven de analisten van BNP Paribas een "outperformance" advies, overwegen de analisten van Barclays Capital het aandeel in hun portefeuille en tenslotte kreeg DSM van Alpha Value een "opbouwen" advies mee.

Uiteindelijk zijn op dit ogenblik bijna 69% van de analisten aan de koperskant gepositioneerd voor wat betreft het aandeel DSM.

Ondanks een stijging met 14% sinds begin dit jaar wordt het aandeel DSM nog altijd aan lagere waarderingsratios dan zijn sectorgenoten verhandeld.

Een studie van de waarderingsratios van de chemische sector komt tot de conclusie dat DSM aan een korting van bijna 35% t.o.v. de sectorgenoten noteert.

De balansanalyse komt tot de conclusie dat de financiële structuur gezond is: het bedrijf is goed gekapitaliseerd en het schuldniveau is laag.

Tenslotte is het relatieve risico volgens Delaunay klein. De Beta-coëfficiënt (die de mogelijke invloed van de brede markt op de koers van DSM analyseert) wordt geschat op 0,99 wat betekent dat DSM theoretisch 1% minder volatiel is dan de referentiemarkt (de AEX 25).

Dit lage niveau van gevoeligheid voor de marktbewegingen is een waardevol argument in geval van een belangrijke neerwaartse marktcorrectie.

Nutrition: in tegenstelling tot de andere, meer cyclische activiteiten van de groep (die de dupe zijn van de wereldwijde economische groeivertraging. Zo viel in het eerste kwartaal van 2013 de operationele winst van de divisie Polymers met 58% terug) is de divisie Nutrition minder gevoelig voor de economische conjunctuur. De divisie Nutrition (die o.a. vitaminen produceert) draagt 42% bij aan de omzet maar 70% aan de operationele winst. In de mate dat deze activiteit stabiele inkomsten blijft opleveren (inkomsten die sinds 2005 jaarlijks groeien!), staat het buiten kijf dat het aandeel DSM uitgroeit tot één van de minst volatiele uit de chemische sector. Naar aanleiding van de goede resultaten van Q1/2013 hebben veel analisten hun gunstig advies voor het DSM-aandeel bevestigd. Zo herhaalden de analisten van Nomura hun koopadvies, gaven de analisten van BNP Paribas een "outperformance" advies, overwegen de analisten van Barclays Capital het aandeel in hun portefeuille en tenslotte kreeg DSM van Alpha Value een "opbouwen" advies mee. Uiteindelijk zijn op dit ogenblik bijna 69% van de analisten aan de koperskant gepositioneerd voor wat betreft het aandeel DSM. Ondanks een stijging met 14% sinds begin dit jaar wordt het aandeel DSM nog altijd aan lagere waarderingsratios dan zijn sectorgenoten verhandeld. Een studie van de waarderingsratios van de chemische sector komt tot de conclusie dat DSM aan een korting van bijna 35% t.o.v. de sectorgenoten noteert. De balansanalyse komt tot de conclusie dat de financiële structuur gezond is: het bedrijf is goed gekapitaliseerd en het schuldniveau is laag. Tenslotte is het relatieve risico volgens Delaunay klein. De Beta-coëfficiënt (die de mogelijke invloed van de brede markt op de koers van DSM analyseert) wordt geschat op 0,99 wat betekent dat DSM theoretisch 1% minder volatiel is dan de referentiemarkt (de AEX 25). Dit lage niveau van gevoeligheid voor de marktbewegingen is een waardevol argument in geval van een belangrijke neerwaartse marktcorrectie.