De oorzaak van dit gebrek aan beleggersvertrouwen in deze sector (die voordeen steeds het etiket defensief opgeplakt kreeg) ligt volgens Arnaud Delaunay van Leleux aan diverse factoren: verhoogde regelgeving (lagere tarieven voor mobiele terminatie en roaming), de concurrentie tussen de gevestigde spelers op de markt voor vaste en mobiele telefonie (100 mobiele operators in Europa tegen slechts 6 in de VSA en 3 in China...), de opkomst van low-cost spelers, de mature markt voor telefonie in Europa en tenslotte de vorming van nieuwe alternatieve communicatiemiddelen (zoals Skype, Facebook, enz...).

Zoals vermeld in de analyse van Mobistar is het belangrijk om de indicator ARPU (de gemiddelde omzet per gebruiker) te analyseren om de gezondheid van de telecomsector te begrijpen. Deze indicator kent sinds 2003 een continue daling (een gemiddelde daling van 3,5% per jaar).

Om deze trend tegen te gaan, rekenen de operatoren zowel op de komst van 4G (winstgevender dan 3G) als op de herstructurering van de sector op Europees niveau (met als doel tot een gezamenlijk investeringsbeleid te komen).

Voor 4G wordt alles op alles gezet. Zo heeft France Télécom in Frankrijk de uitbouw van 4G versneld en hoopt de groep

dezelfde resultaten als deze van het Verenigd Koninkrijk te behalen waar de ARPU voor 4G "10% boven die van 3G

ligt". In de sector geeft Delaunay de voorkeur aan France Telecom.

De oorzaak van dit gebrek aan beleggersvertrouwen in deze sector (die voordeen steeds het etiket defensief opgeplakt kreeg) ligt volgens Arnaud Delaunay van Leleux aan diverse factoren: verhoogde regelgeving (lagere tarieven voor mobiele terminatie en roaming), de concurrentie tussen de gevestigde spelers op de markt voor vaste en mobiele telefonie (100 mobiele operators in Europa tegen slechts 6 in de VSA en 3 in China...), de opkomst van low-cost spelers, de mature markt voor telefonie in Europa en tenslotte de vorming van nieuwe alternatieve communicatiemiddelen (zoals Skype, Facebook, enz...). Zoals vermeld in de analyse van Mobistar is het belangrijk om de indicator ARPU (de gemiddelde omzet per gebruiker) te analyseren om de gezondheid van de telecomsector te begrijpen. Deze indicator kent sinds 2003 een continue daling (een gemiddelde daling van 3,5% per jaar). Om deze trend tegen te gaan, rekenen de operatoren zowel op de komst van 4G (winstgevender dan 3G) als op de herstructurering van de sector op Europees niveau (met als doel tot een gezamenlijk investeringsbeleid te komen). Voor 4G wordt alles op alles gezet. Zo heeft France Télécom in Frankrijk de uitbouw van 4G versneld en hoopt de groep dezelfde resultaten als deze van het Verenigd Koninkrijk te behalen waar de ARPU voor 4G "10% boven die van 3G ligt". In de sector geeft Delaunay de voorkeur aan France Telecom.