Net zoals 4Q08 was 1Q09 vreselijk, zoals blijkt uit de daling van het Amerikaanse BBP met 6,1% op jaarbasis, na de daling met 6,3% op jaarbasis het kwartaal voordien.

Dat is de slechtste prestatie sinds het einde van WO II. De activiteit blijft nagenoeg overal aanzienlijk inkrimpen, met een grote stijging van het aantal werklozen als gevolg. Zo gingen in Spanje tijdens het voorbije jaar 1,3 miljoen banen verloren.

Ondanks deze vaststelling werd in de maand april een ommekeer van bepaalde vooruitlopende indicatoren vastgesteld. Dat geeft aan dat de snelheid van de inkrimping afneemt. In de grote landen stegen de meest gevolgde indicatoren, zoals de Amerikaanse ISM of de Duitse IFO, of zetten deze indicatoren hun stijging voort na historische dieptepunten te hebben bereikt.

De stijging vloeit voornamelijk voort uit de noodzaak voor de bedrijven om hun voorraden opnieuw op te bouwen, nadat die de voorbije maanden aanzienlijk werden afgebouwd.

Deze dynamiek is volgens AXA Investment Managers doorgaans een van de belangrijkste "natuurlijke" krachten bij de aanzet van een cyclisch economisch herstel.

Deze tekenen van een mogelijke ommekeer hebben ook een gunstige invloed op het vertrouwen en kunnen uiteindelijk de vraag ondersteunen, zeker nu de effecten van de budgettaire herstelplannen de komende maanden duidelijk zouden moeten worden.

De markten zouden overdreven euforisch kunnen reageren, door te veel van de cyclische krachten te verwachten en de structurele beperkingen te verwaarlozen die wegen op onze economieën (vooral de dynamiek van de schuldenlastvermindering in de privésector en de verstoring van de banksector).

Het is dus niet nodig om zelfvoldaan te zijn. AXA Investment Managers is van mening dat we ervan moeten uitgaan dat de verantwoordelijken voor het economische beleid de steun zullen blijven bieden die de economie nodig heeft om opnieuw de weg naar een duurzame groei te vinden, door meer bepaald te streven naar een herstel van de goede werking van de bancaire intermediatie.

Net zoals 4Q08 was 1Q09 vreselijk, zoals blijkt uit de daling van het Amerikaanse BBP met 6,1% op jaarbasis, na de daling met 6,3% op jaarbasis het kwartaal voordien. Dat is de slechtste prestatie sinds het einde van WO II. De activiteit blijft nagenoeg overal aanzienlijk inkrimpen, met een grote stijging van het aantal werklozen als gevolg. Zo gingen in Spanje tijdens het voorbije jaar 1,3 miljoen banen verloren. Ondanks deze vaststelling werd in de maand april een ommekeer van bepaalde vooruitlopende indicatoren vastgesteld. Dat geeft aan dat de snelheid van de inkrimping afneemt. In de grote landen stegen de meest gevolgde indicatoren, zoals de Amerikaanse ISM of de Duitse IFO, of zetten deze indicatoren hun stijging voort na historische dieptepunten te hebben bereikt. De stijging vloeit voornamelijk voort uit de noodzaak voor de bedrijven om hun voorraden opnieuw op te bouwen, nadat die de voorbije maanden aanzienlijk werden afgebouwd. Deze dynamiek is volgens AXA Investment Managers doorgaans een van de belangrijkste "natuurlijke" krachten bij de aanzet van een cyclisch economisch herstel. Deze tekenen van een mogelijke ommekeer hebben ook een gunstige invloed op het vertrouwen en kunnen uiteindelijk de vraag ondersteunen, zeker nu de effecten van de budgettaire herstelplannen de komende maanden duidelijk zouden moeten worden. De markten zouden overdreven euforisch kunnen reageren, door te veel van de cyclische krachten te verwachten en de structurele beperkingen te verwaarlozen die wegen op onze economieën (vooral de dynamiek van de schuldenlastvermindering in de privésector en de verstoring van de banksector). Het is dus niet nodig om zelfvoldaan te zijn. AXA Investment Managers is van mening dat we ervan moeten uitgaan dat de verantwoordelijken voor het economische beleid de steun zullen blijven bieden die de economie nodig heeft om opnieuw de weg naar een duurzame groei te vinden, door meer bepaald te streven naar een herstel van de goede werking van de bancaire intermediatie.