Een beursgang van de nummer twee op de Belgische energiemarkt was in de maak, na een intentieverklaring op 14 oktober. Het plan om naar de beurs te trekken kwam er na een scherp meningsverschil tussen de Franse hoofdaandeelhouder Electricité de France en de gemeentelijke aandeelhouders van het stroombedrijf over de waardering van het bedrijf.

Nu beide partijen een akkoord hebben bereikt, verdwijnen de beursplannen van EDF Luminus als sneeuw voor de zon.

Vertrek twee aandeelhouders

De verlengde aandeelhoudersovereenkomst geldt tot 2025. Twee aandeelhouders vertrekken: Publilum en de Vlaamse energieholding (VEH), beide holdings in handen van tientallen steden en gemeenten. Hun aandelen worden overgekocht door de Franse energiegroep EDF, waarvan het belang zo stijgt van 62,3 naar 68,63 procent.

Vier Belgische aandeelhouders blijven over: Publilec (26,4 pct), Socofe (4,7 pct), Ethias (0,2 pct) en Nethys (0,1 pct). Zij kunnen zich vanaf eind 2018 wel terugtrekken uit het kapitaal. (Belga/NS)

Een beursgang van de nummer twee op de Belgische energiemarkt was in de maak, na een intentieverklaring op 14 oktober. Het plan om naar de beurs te trekken kwam er na een scherp meningsverschil tussen de Franse hoofdaandeelhouder Electricité de France en de gemeentelijke aandeelhouders van het stroombedrijf over de waardering van het bedrijf. Nu beide partijen een akkoord hebben bereikt, verdwijnen de beursplannen van EDF Luminus als sneeuw voor de zon. De verlengde aandeelhoudersovereenkomst geldt tot 2025. Twee aandeelhouders vertrekken: Publilum en de Vlaamse energieholding (VEH), beide holdings in handen van tientallen steden en gemeenten. Hun aandelen worden overgekocht door de Franse energiegroep EDF, waarvan het belang zo stijgt van 62,3 naar 68,63 procent. Vier Belgische aandeelhouders blijven over: Publilec (26,4 pct), Socofe (4,7 pct), Ethias (0,2 pct) en Nethys (0,1 pct). Zij kunnen zich vanaf eind 2018 wel terugtrekken uit het kapitaal. (Belga/NS)