De nutssector lijdt onder een daling van de toekomstige elektriciteitsprijs. De winsten over 2009 en 2010 blijven waarschijnlijk nog op peil, omdat elektriciteitsbedrijven hun prijzen voor die periode al hebben vastgelegd.

Maar de winsten daarna zijn onzeker en de vooruitzichten zijn zorgwekkend. Omdat fabrieken minder produceren, is de vraag naar elektriciteit gedaald. Persoonlijke consumptie is redelijk stabiel gebleven.

Onder deze omstandigheden verwacht ABN Amro dat elektriciteitsbedrijven die in een gereguleerde regio opereren, kunnen profiteren. Zij zijn beter beschermd tegen dalende prijzen.

De analisten van de bank zien echter geen redenen voor herstel van de markt op de korte termijn. De economische recessie heeft roet in het eten gegooid. Voor de nutssector als geheel hanteert de bank een neutrale positie.

De elektriciteitsbedrijven hebben over het algemeen een sterke balans, dus met het dividend zit het wel goed. Grote investeringen blijven mogelijk uit gezien de omstandigheden, maar herfinanciering van de uitstaande schulden zal geen probleem zijn.

De nutssector lijdt onder een daling van de toekomstige elektriciteitsprijs. De winsten over 2009 en 2010 blijven waarschijnlijk nog op peil, omdat elektriciteitsbedrijven hun prijzen voor die periode al hebben vastgelegd. Maar de winsten daarna zijn onzeker en de vooruitzichten zijn zorgwekkend. Omdat fabrieken minder produceren, is de vraag naar elektriciteit gedaald. Persoonlijke consumptie is redelijk stabiel gebleven. Onder deze omstandigheden verwacht ABN Amro dat elektriciteitsbedrijven die in een gereguleerde regio opereren, kunnen profiteren. Zij zijn beter beschermd tegen dalende prijzen.De analisten van de bank zien echter geen redenen voor herstel van de markt op de korte termijn. De economische recessie heeft roet in het eten gegooid. Voor de nutssector als geheel hanteert de bank een neutrale positie. De elektriciteitsbedrijven hebben over het algemeen een sterke balans, dus met het dividend zit het wel goed. Grote investeringen blijven mogelijk uit gezien de omstandigheden, maar herfinanciering van de uitstaande schulden zal geen probleem zijn.