De goudmijnaandelen moesten eveneens fors achteruit. De NYSE Arca Gold Bugs index of HUI sloot de week 6 procent lager af. De index noteert nu op het laagste niveau sinds mei vorig jaar.

Na een vrij lange consolidatieperiode waarin goud twee maanden in een erg nauwe bandbreedte tussen 1.640 en 1.690 dollar noteerde, volgde vorige vrijdag een uitbraak naar beneden toe.

In de loop van de dag sneuvelde voor het eerst sinds augustus vorig jaar de grens van 1.600 dollar maar uiteindelijk sloot goud de week boven dit niveau af.

De daling werd met name toegeschreven aan het bericht dat miljardair George Soros zijn positie in de SPDR Gold Trust, de grootste goudtracker of ETF, in het vierde kwartaal met 55 procent heeft teruggeschroefd. Eerder deze week dook de goudprijs dan toch onder het niveau van 1600 dollar.

De goudmijnaandelen moesten eveneens fors achteruit. De NYSE Arca Gold Bugs index of HUI sloot de week 6 procent lager af. De index noteert nu op het laagste niveau sinds mei vorig jaar. Na een vrij lange consolidatieperiode waarin goud twee maanden in een erg nauwe bandbreedte tussen 1.640 en 1.690 dollar noteerde, volgde vorige vrijdag een uitbraak naar beneden toe. In de loop van de dag sneuvelde voor het eerst sinds augustus vorig jaar de grens van 1.600 dollar maar uiteindelijk sloot goud de week boven dit niveau af. De daling werd met name toegeschreven aan het bericht dat miljardair George Soros zijn positie in de SPDR Gold Trust, de grootste goudtracker of ETF, in het vierde kwartaal met 55 procent heeft teruggeschroefd. Eerder deze week dook de goudprijs dan toch onder het niveau van 1600 dollar.