Eerder in het jaar waren het de politieke impasse in Italië en de onrust over Cyprus die aan het vertrouwen van de Europese burgers knaagden.

In de jongste enquêtes lijkt alsmaar meer de onzekerheid over de zwakke economie zelf een rol te spelen. Opvallend is dat ook de Duitse conjunctuur pluimen verliest. Na al een dipje in maart, viel de Ifo-indicator in april stevig terug om in mei dan weer licht op te veren.

Ook elders in de wereld was de zwakke conjunctuur zichtbaar. In de VS daalde het producentenvertrouwen eveneens verder. Er kwamen daar de voorbije maanden wel voldoende nieuwe banen bij om het conjunctuurherstel voort te zetten.

Nadat de bbp-groei in China in het eerste kwartaal al was teruggevallen, wijzen ook recentere indicatoren (waaronder de PMI-aankoopmanagersindex) er op een aangehouden groeiflauwte.

Eerder in het jaar waren het de politieke impasse in Italië en de onrust over Cyprus die aan het vertrouwen van de Europese burgers knaagden. In de jongste enquêtes lijkt alsmaar meer de onzekerheid over de zwakke economie zelf een rol te spelen. Opvallend is dat ook de Duitse conjunctuur pluimen verliest. Na al een dipje in maart, viel de Ifo-indicator in april stevig terug om in mei dan weer licht op te veren. Ook elders in de wereld was de zwakke conjunctuur zichtbaar. In de VS daalde het producentenvertrouwen eveneens verder. Er kwamen daar de voorbije maanden wel voldoende nieuwe banen bij om het conjunctuurherstel voort te zetten. Nadat de bbp-groei in China in het eerste kwartaal al was teruggevallen, wijzen ook recentere indicatoren (waaronder de PMI-aankoopmanagersindex) er op een aangehouden groeiflauwte.