De Europese schuldencrisis en de Amerikaanse fiscale klip zijn in de ogen van Stiglitz weliswaar wel degelijk serieuze problemen, maar ze zijn klein bier ten opzichte van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde.

De economische vertraging heeft weliswaar de uitstoot van koolstofdioxide doen dalen, maar volgens Stiglitz is dit slechts een tijdelijk fenomeen.

Op hetzelfde tijdstip vindt echter nog een andere belangrijke evolutie plaats, die helemaal over het hoofd wordt gezien.

De snelle opmars van technologie en globalisatie maakt ingrijpende structurele ingrepen noodzakelijk in zowel de geïndustrialiseerde landen als in de groeilanden.

Deze wijzigingen kunnen traumatisch zijn, terwijl de markten er niet altijd juist op reageren.

Stiglitz wijst er op dat de Grote Depressie deels het gevolg was van de overstap van een landelijke agrarische economie naar een stedelijke geïndustrialiseerde.

Nu moeten we de overstap maken naar een economie die vooral op dienstverlening stoelt. Die stap kan pijnlijk verlopen, want oude bedrijven zullen moeten plaatsmaken voor nieuwe bedrijven.

Ook de financiële markten zijn niet voorbereid op de overstap, want ze drijven momenteel grotendeels op speculatie.

De Europese schuldencrisis en de Amerikaanse fiscale klip zijn in de ogen van Stiglitz weliswaar wel degelijk serieuze problemen, maar ze zijn klein bier ten opzichte van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde. De economische vertraging heeft weliswaar de uitstoot van koolstofdioxide doen dalen, maar volgens Stiglitz is dit slechts een tijdelijk fenomeen. Op hetzelfde tijdstip vindt echter nog een andere belangrijke evolutie plaats, die helemaal over het hoofd wordt gezien. De snelle opmars van technologie en globalisatie maakt ingrijpende structurele ingrepen noodzakelijk in zowel de geïndustrialiseerde landen als in de groeilanden. Deze wijzigingen kunnen traumatisch zijn, terwijl de markten er niet altijd juist op reageren. Stiglitz wijst er op dat de Grote Depressie deels het gevolg was van de overstap van een landelijke agrarische economie naar een stedelijke geïndustrialiseerde. Nu moeten we de overstap maken naar een economie die vooral op dienstverlening stoelt. Die stap kan pijnlijk verlopen, want oude bedrijven zullen moeten plaatsmaken voor nieuwe bedrijven. Ook de financiële markten zijn niet voorbereid op de overstap, want ze drijven momenteel grotendeels op speculatie.