Enige positieve aspect is nog de dalende inflatie door de lagere grondstofprijzen, die het consumentenvertrouwen en de bestedingen voor nog sterkere dalingen behoeden.

Daarnaast proberen Amerikaanse warenhuizen de consumenten te lokken met kortingen van rond de 70%. De vooruitzichten van ondernemingen blijven daardoor zwak. De dalende vraag en de hoge kortingen zullen leiden tot winstdalingen.

Op dit moment gaan analisten van de bank voor de Amerikaanse ondernemingen die behoren tot de S&P 500 nog uit van een winstdaling van 13% dit jaar gevolgd door een winstgroei van 7% in 2009.

Voor Europese aandelen zijn analisten iets voorzichtiger. Theodoor Gilissen meent dat deze winstverwachtingen te hoog zijn en zij gaan voor zowel dit jaar als 2009 uit van een flinke winstdaling.

Zolang de huizenmarkt niet herstelt, kan de negatieve economische spiraal volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet worden doorbroken.

Het vertrouwen van de consument blijft dan onder druk, terwijl financiële instellingen blijven kampen met afboekingen en lagere kredietverlening.

Enige positieve aspect is nog de dalende inflatie door de lagere grondstofprijzen, die het consumentenvertrouwen en de bestedingen voor nog sterkere dalingen behoeden. Daarnaast proberen Amerikaanse warenhuizen de consumenten te lokken met kortingen van rond de 70%. De vooruitzichten van ondernemingen blijven daardoor zwak. De dalende vraag en de hoge kortingen zullen leiden tot winstdalingen. Op dit moment gaan analisten van de bank voor de Amerikaanse ondernemingen die behoren tot de S&P 500 nog uit van een winstdaling van 13% dit jaar gevolgd door een winstgroei van 7% in 2009. Voor Europese aandelen zijn analisten iets voorzichtiger. Theodoor Gilissen meent dat deze winstverwachtingen te hoog zijn en zij gaan voor zowel dit jaar als 2009 uit van een flinke winstdaling. Zolang de huizenmarkt niet herstelt, kan de negatieve economische spiraal volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet worden doorbroken. Het vertrouwen van de consument blijft dan onder druk, terwijl financiële instellingen blijven kampen met afboekingen en lagere kredietverlening.