Het IMF rekent voor dit jaar op een groei van de wereldeconomie met bijna 4%, waar in oktober nog maar werd uitgegaan van een groei met 3,10%.

De VS-economie zou dit jaar met 2,70% groeien en dat is ruimschoots meer dan de vorige prognose van 1,50%.

In de meeste landen zal de werkloosheid echter hoog blijven en dat staat een sterk herstel van de wereldeconomie in de weg. Bovendien is de kredietverstrekking, gemeten naar historische standaards, nog steeds aan de zwakke kant.

De economische groei in de Verenigde Staten is grotendeels te danken aan een aanvulling voorraden en aan de economische stimuleringsmaatregelen die door de overheid aangekondigd werden.

Volgens Olivier Blanchard, directeur van het IMF research department, is van mening dat de belangrijkste uitdaging voor de Verenigde Staten en de meeste Europese landen er uit bestaat om tot stabiele economische groei te komen. Het aanvullen van de voorraden kan de economie namelijk maar tijdelijk ondersteun, evenals de ondersteuningsmaatregelen trouwens.

Het IMF ziet de groei in de Verenigde Staten in 2011 overigens weer terugvallen tot 2,40%, dit vanwege het wegvallen van de impact van de overheidsmaatregelen. Voor Europa en Japan worden voor dit jaar respectievelijk een groei met 1% en met 1,70% verwacht.

Het belangrijkste risico voor het economisch herstel is het voortijdig afstappen van de centrale banken van de politiek van lage rentevoeten. Daardoor zou de economische groei ondermijnd kunnen worden.

Het IMF rekent voor dit jaar op een groei van de wereldeconomie met bijna 4%, waar in oktober nog maar werd uitgegaan van een groei met 3,10%. De VS-economie zou dit jaar met 2,70% groeien en dat is ruimschoots meer dan de vorige prognose van 1,50%. In de meeste landen zal de werkloosheid echter hoog blijven en dat staat een sterk herstel van de wereldeconomie in de weg. Bovendien is de kredietverstrekking, gemeten naar historische standaards, nog steeds aan de zwakke kant. De economische groei in de Verenigde Staten is grotendeels te danken aan een aanvulling voorraden en aan de economische stimuleringsmaatregelen die door de overheid aangekondigd werden. Volgens Olivier Blanchard, directeur van het IMF research department, is van mening dat de belangrijkste uitdaging voor de Verenigde Staten en de meeste Europese landen er uit bestaat om tot stabiele economische groei te komen. Het aanvullen van de voorraden kan de economie namelijk maar tijdelijk ondersteun, evenals de ondersteuningsmaatregelen trouwens. Het IMF ziet de groei in de Verenigde Staten in 2011 overigens weer terugvallen tot 2,40%, dit vanwege het wegvallen van de impact van de overheidsmaatregelen. Voor Europa en Japan worden voor dit jaar respectievelijk een groei met 1% en met 1,70% verwacht. Het belangrijkste risico voor het economisch herstel is het voortijdig afstappen van de centrale banken van de politiek van lage rentevoeten. Daardoor zou de economische groei ondermijnd kunnen worden.