Infrastructuurinvesteringen en de huizenmarkt hebben duidelijk de weg naar boven weer gevonden.

Dit betekent dat de vooruitzichten voor groei in China beter zijn geworden, in ieder geval voor de komende kwartalen.

De nog zwakke wereldeconomie, de grote problemen in de Eurozone (China's grootste handelspartner), de verwachte krimp van de Chinese arbeidsmarkt en de snel gestegen schuldquota in de Chinese economie sinds 2008 blijven goede redenen om aan te nemen dat de huidige groeiversnelling niet lang gaat duren.

China zit in een structurele groeivertraging die pas net begonnen is.

Vertraging mag zich niet doorzetten

Desondanks is het volgens Bakkum belangrijk dat groei nu wat aantrekt en dat dus voorlopig de vertraging niet doorzet. Dit zal de angst over een mogelijke systeemcrisis in China naar de achtergrond duwen.

Voor de gehele opkomende wereld, die zo gevoelig is voor Chinese groeivooruitzichten, is dit goed nieuws.

Het neemt een belangrijk risico weg, in ieder geval voor een aantal kwartalen, en maakt het aannemelijk dat de positieve performance trend ten opzichte van ontwikkelde markten, die begon in september, kan voortduren.

Behalve een verbetering in China is er ook een duidelijk cyclisch herstel zichtbaar in de meeste andere opkomende markten. Augustus lijkt de bodem in economische groei te zijn geweest.

Daarnaast blijven financiële condities zeer ruim, bijna overal in de opkomende wereld, wat vertrouwen geeft voor economische groei en kapitaalstromen naar aandelenmarkten in 2013. Al met al zijn de vooruitzichten voor emerging markets flink verbeterd de afgelopen maanden.

China blijft een risico, maar de komende kwartalen zorgt de aantrekkende Chinese groei ervoor dat de zorgen over een harde landing naar de achtergrond bewegen.

Infrastructuurinvesteringen en de huizenmarkt hebben duidelijk de weg naar boven weer gevonden. Dit betekent dat de vooruitzichten voor groei in China beter zijn geworden, in ieder geval voor de komende kwartalen. De nog zwakke wereldeconomie, de grote problemen in de Eurozone (China's grootste handelspartner), de verwachte krimp van de Chinese arbeidsmarkt en de snel gestegen schuldquota in de Chinese economie sinds 2008 blijven goede redenen om aan te nemen dat de huidige groeiversnelling niet lang gaat duren. China zit in een structurele groeivertraging die pas net begonnen is. Vertraging mag zich niet doorzetten Desondanks is het volgens Bakkum belangrijk dat groei nu wat aantrekt en dat dus voorlopig de vertraging niet doorzet. Dit zal de angst over een mogelijke systeemcrisis in China naar de achtergrond duwen. Voor de gehele opkomende wereld, die zo gevoelig is voor Chinese groeivooruitzichten, is dit goed nieuws. Het neemt een belangrijk risico weg, in ieder geval voor een aantal kwartalen, en maakt het aannemelijk dat de positieve performance trend ten opzichte van ontwikkelde markten, die begon in september, kan voortduren. Behalve een verbetering in China is er ook een duidelijk cyclisch herstel zichtbaar in de meeste andere opkomende markten. Augustus lijkt de bodem in economische groei te zijn geweest. Daarnaast blijven financiële condities zeer ruim, bijna overal in de opkomende wereld, wat vertrouwen geeft voor economische groei en kapitaalstromen naar aandelenmarkten in 2013. Al met al zijn de vooruitzichten voor emerging markets flink verbeterd de afgelopen maanden. China blijft een risico, maar de komende kwartalen zorgt de aantrekkende Chinese groei ervoor dat de zorgen over een harde landing naar de achtergrond bewegen.