Maar hoewel het verlies aan BBP en jobs tijdens 2008-2009 volledig is goedgemaakt, is dit voor de Belgen niet voldoende om euforisch het einde van de crisis uit de roepen.

Om te beginnen slabakken beide indicatoren immers al een aantal jaren. We zijn dus nog lang niet terug naar de trendgroei van voor de crisis.

Maar belangrijker wellicht: de sanering van de overheidsfinanciën is nog niet afgerond. De federale en deelstaatregeringen zullen in de komende jaren nog heel wat moeten besparen om de tijdens de financiële crisis opgestapelde tekorten volledig weg te werken.

Dit werd de laatste weken ook onderstreept door de nieuwe Vlaamse regering en de partijen die onderhandelen voor de vorming van de federale regering.

Geen wonder dat het economisch vertrouwen van de Belgen een knauw krijgt. Dit speelt wellicht mee bij de beoordeling dat de crisis nog niet over is - zelfs al zullen de meesten toegeven dat de economische situatie vandaag beter is dan een aantal jaren geleden.

Maar hoewel het verlies aan BBP en jobs tijdens 2008-2009 volledig is goedgemaakt, is dit voor de Belgen niet voldoende om euforisch het einde van de crisis uit de roepen. Om te beginnen slabakken beide indicatoren immers al een aantal jaren. We zijn dus nog lang niet terug naar de trendgroei van voor de crisis. Maar belangrijker wellicht: de sanering van de overheidsfinanciën is nog niet afgerond. De federale en deelstaatregeringen zullen in de komende jaren nog heel wat moeten besparen om de tijdens de financiële crisis opgestapelde tekorten volledig weg te werken. Dit werd de laatste weken ook onderstreept door de nieuwe Vlaamse regering en de partijen die onderhandelen voor de vorming van de federale regering. Geen wonder dat het economisch vertrouwen van de Belgen een knauw krijgt. Dit speelt wellicht mee bij de beoordeling dat de crisis nog niet over is - zelfs al zullen de meesten toegeven dat de economische situatie vandaag beter is dan een aantal jaren geleden.