De beurzen van de belangrijkste groeilanden (weergegeven door de MSCI Emerging Markets) zijn de afgelopen maanden wat achtergebleven op de beursontwikkeling van Wall Street.

Opmerkelijk voor landen waarvan de schuldgraad een pak lager ligt dan de VSA en het groeiritme een pak hoger.

Het zal er wel mee te maken hebben dat het grootste groeiland (China) de afgelopen jaren een groeivertraging moest ondergaan.

Deze groeivertraging werd uitgelokt door een strakkere monetaire politiek van de Chinese centrale bank. De Chinese centrale bankiers vreesden dat een oververhitte vastgoedmarkt voor een toename van de inflatie zou zorgen.

Door een tijdig optreden kon dit voorkomen worden. Het is voor iedereen duidelijk geworden dat de Chinese economie aan de beterhand is.

Waarom dan het advies te beleggen in een tracker die de groeilanden (emerging markets) volgt?, zo vraagt Van Herck zich af.

De voornaamste reden is dat China een gewicht van 17,77% in deze index heeft (wat ook het hoogste gewicht is). Daarna volgen Zuid-Korea (15,17%), Brazilië (12,58%) en Taiwan (10,57%).

Het is een manier om gespreid te beleggen en niet blootgesteld te zijn aan het risico van één land. Van Herck geeft nog mee dat de belangrijkste bedrijven in deze tracker Samsung, Taiwan Semiconductor en China Mobile zijn.

De beurzen van de belangrijkste groeilanden (weergegeven door de MSCI Emerging Markets) zijn de afgelopen maanden wat achtergebleven op de beursontwikkeling van Wall Street. Opmerkelijk voor landen waarvan de schuldgraad een pak lager ligt dan de VSA en het groeiritme een pak hoger. Het zal er wel mee te maken hebben dat het grootste groeiland (China) de afgelopen jaren een groeivertraging moest ondergaan. Deze groeivertraging werd uitgelokt door een strakkere monetaire politiek van de Chinese centrale bank. De Chinese centrale bankiers vreesden dat een oververhitte vastgoedmarkt voor een toename van de inflatie zou zorgen. Door een tijdig optreden kon dit voorkomen worden. Het is voor iedereen duidelijk geworden dat de Chinese economie aan de beterhand is. Waarom dan het advies te beleggen in een tracker die de groeilanden (emerging markets) volgt?, zo vraagt Van Herck zich af. De voornaamste reden is dat China een gewicht van 17,77% in deze index heeft (wat ook het hoogste gewicht is). Daarna volgen Zuid-Korea (15,17%), Brazilië (12,58%) en Taiwan (10,57%). Het is een manier om gespreid te beleggen en niet blootgesteld te zijn aan het risico van één land. Van Herck geeft nog mee dat de belangrijkste bedrijven in deze tracker Samsung, Taiwan Semiconductor en China Mobile zijn.