De relatief rustige financiële omgeving draagt haar steentje bij. De mogelijkheid van de ECB om via haar OMT-programma op de markt van overheidsobligaties in te grijpen zet immers een bovenlimiet op renteverschillen binnen de EMU.

Niettemin blijven er risico's die vooral van politieke aard zijn. De parlementsverkiezingen in Italië, het mogelijke corruptieschandaal in Spanje en de onderhandelingen over Europese financiële steun aan Cyprus maken duidelijk dat de kwetsbare EMU-landen nood hebben aan regeringen die het pad van structurele hervormingen op een geloofwaardige manier voortzetten, evenwel zonder de economische groei te fnuiken.

De relatief rustige financiële omgeving draagt haar steentje bij. De mogelijkheid van de ECB om via haar OMT-programma op de markt van overheidsobligaties in te grijpen zet immers een bovenlimiet op renteverschillen binnen de EMU. Niettemin blijven er risico's die vooral van politieke aard zijn. De parlementsverkiezingen in Italië, het mogelijke corruptieschandaal in Spanje en de onderhandelingen over Europese financiële steun aan Cyprus maken duidelijk dat de kwetsbare EMU-landen nood hebben aan regeringen die het pad van structurele hervormingen op een geloofwaardige manier voortzetten, evenwel zonder de economische groei te fnuiken.