De overvloedige geldmiddelen die werden gecreëerd, zochten een weg naar het hoogste rendement en dat bleek in de opkomende landen te vinden.

De kapitaalstroom stimuleerde de opkomende economieën. Nu de Amerikanen dat beleid gaan afbouwen, bestaat de vrees voor een ommekeer in de kapitaalstromen.

De beurzen van veel opkomende markten gingen daardoor sterker onderuit dan de meeste westerse beurzen en de valuta's (vooral de Indiase en de Indonesische roepia) daalden sterk in waarde.

Toen woensdagavond uit de notulen van de FOMC (het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve) bleek dat de Fed veel rekening zal houden met de daadwerkelijke economische ontwikkeling, klaarde het beeld op de markten weer op.

Deze verbetering werd nog versterkt toen bleek dat in de hele wereld ondernemers optimistischer worden over de nabije toekomst.

Dit is te zien aan de stemming onder inkoopmanagers, die zowel in de Verenigde Staten als in Europa en China in augustus verder verbeterde. Bovendien kwam de bijbehorende index overal boven de cruciale grens van 50 uit.

De overvloedige geldmiddelen die werden gecreëerd, zochten een weg naar het hoogste rendement en dat bleek in de opkomende landen te vinden. De kapitaalstroom stimuleerde de opkomende economieën. Nu de Amerikanen dat beleid gaan afbouwen, bestaat de vrees voor een ommekeer in de kapitaalstromen. De beurzen van veel opkomende markten gingen daardoor sterker onderuit dan de meeste westerse beurzen en de valuta's (vooral de Indiase en de Indonesische roepia) daalden sterk in waarde. Toen woensdagavond uit de notulen van de FOMC (het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve) bleek dat de Fed veel rekening zal houden met de daadwerkelijke economische ontwikkeling, klaarde het beeld op de markten weer op. Deze verbetering werd nog versterkt toen bleek dat in de hele wereld ondernemers optimistischer worden over de nabije toekomst. Dit is te zien aan de stemming onder inkoopmanagers, die zowel in de Verenigde Staten als in Europa en China in augustus verder verbeterde. Bovendien kwam de bijbehorende index overal boven de cruciale grens van 50 uit.