Op de eerste plaats is er het fallout effect van de groeivertraging in de Verenigde Staten, China en andere delen van de wereld. Zet deze trend zich door, dan zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de rest van Europa.

Bovendien heeft Europa geprofiteerd van de zwakkere euro, maar inmiddels is de koers van de euro opnieuw gestegen tegenover de dollar. Het euro-effect lijkt geleidelijk aan te verflauwen.

Owen wijst er bovendien op dat het economisch herstel grotendeels te danken was aan het opnieuw opbouwen van de voorraden. Ook dit effect raakt stilaan uitgewerkt.

Hij is daarom van mening dat de Europese Centrale Bank stilaan opnieuw een versoepeling van de monetaire politiek mag overwegen. Zo'n versoepeling zal noodzakelijk zijn wanneer mocht blijken dat de economie in de eurozone plots in een luchtzak belandt.

Op de eerste plaats is er het fallout effect van de groeivertraging in de Verenigde Staten, China en andere delen van de wereld. Zet deze trend zich door, dan zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de rest van Europa. Bovendien heeft Europa geprofiteerd van de zwakkere euro, maar inmiddels is de koers van de euro opnieuw gestegen tegenover de dollar. Het euro-effect lijkt geleidelijk aan te verflauwen. Owen wijst er bovendien op dat het economisch herstel grotendeels te danken was aan het opnieuw opbouwen van de voorraden. Ook dit effect raakt stilaan uitgewerkt. Hij is daarom van mening dat de Europese Centrale Bank stilaan opnieuw een versoepeling van de monetaire politiek mag overwegen. Zo'n versoepeling zal noodzakelijk zijn wanneer mocht blijken dat de economie in de eurozone plots in een luchtzak belandt.