Eerder was uitgegaan van een economische krimp met 0,70%. De commissie waarschuwde echter dat een sterker dan verwacht herstel in de tweede helft van 2009 gevolgd zal worden door een tragere groei volgend jaar.

Een hoge werkloosheidsgraad en de gevolgen van de financiële crisis gaan echter op de vraagzijde wegen. Vanaf 2011 wordt een groeiversnelling verwacht, dat jaar zou de economie in de eurozone met 1,50% en die in de Europese Unie met 1,60% groeien.

Vanaf 2011 zouden de regeringen in de Europese Unie met de exit-strategie starten. EU Economisch Commissionaris Joaquin Almunia waarschuwde dat de euro in de komende twee jaar duur zal blijven tegenover de dollar, waardoor de export naar de Verenigde Staten en naar andere landen onder druk kan blijven staan.

Almunia houdt rekening met een gemiddelde stand van de euro rond 1,48 euro voor de komende twee jaar. Op 26 oktober bereikte de euro een piek op 1,5061 dollar tegenover de euro.

Volgens de EU-commissaris wordt de economische opleving hoofdzakelijk gedragen door eenmalige factoren zoals de overheidsmaatregelen om de economie te ondersteunen en de heropbouw van de voorraden door de bedrijven.

De banksector blijft volgens Almunia nog steeds kwetsbaar, terwijl de kredietverlening blijft stagneren. Veel banken hebben nog steeds de handen vol met het herstellen van de balans na de zware afschrijvingen die als gevolg van de kredietcrisis gedaan moesten worden.

Eerder was uitgegaan van een economische krimp met 0,70%. De commissie waarschuwde echter dat een sterker dan verwacht herstel in de tweede helft van 2009 gevolgd zal worden door een tragere groei volgend jaar. Een hoge werkloosheidsgraad en de gevolgen van de financiële crisis gaan echter op de vraagzijde wegen. Vanaf 2011 wordt een groeiversnelling verwacht, dat jaar zou de economie in de eurozone met 1,50% en die in de Europese Unie met 1,60% groeien. Vanaf 2011 zouden de regeringen in de Europese Unie met de exit-strategie starten. EU Economisch Commissionaris Joaquin Almunia waarschuwde dat de euro in de komende twee jaar duur zal blijven tegenover de dollar, waardoor de export naar de Verenigde Staten en naar andere landen onder druk kan blijven staan. Almunia houdt rekening met een gemiddelde stand van de euro rond 1,48 euro voor de komende twee jaar. Op 26 oktober bereikte de euro een piek op 1,5061 dollar tegenover de euro. Volgens de EU-commissaris wordt de economische opleving hoofdzakelijk gedragen door eenmalige factoren zoals de overheidsmaatregelen om de economie te ondersteunen en de heropbouw van de voorraden door de bedrijven. De banksector blijft volgens Almunia nog steeds kwetsbaar, terwijl de kredietverlening blijft stagneren. Veel banken hebben nog steeds de handen vol met het herstellen van de balans na de zware afschrijvingen die als gevolg van de kredietcrisis gedaan moesten worden.