Maar dit systeem lijkt zijn langste tijd te hebben gehad en daar is de grote crisis van 2008 niet vreemd aan. In de nasleep van die crisis bleek dat op een bepaald punt overheidsobligaties veel minder veilig zijn dan tot dusver was aangenomen. Landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Cyprus moesten kunstmatig overeind gehouden worden.

Maar daarmee is de vinger op een zere plek gelegd. Een economie die draait op schulden kan niet blijven groeien over een langere periode, want ze zal op termijn de renteniers bevoordelen ten opzichte van de overnemers. De overheid zal namelijk een rentevoet moeten betalen die boven het tempo van groei van de bedrijfswinsten ligt om haar financiering rond te krijgen.

Maar dit systeem lijkt zijn langste tijd te hebben gehad en daar is de grote crisis van 2008 niet vreemd aan. In de nasleep van die crisis bleek dat op een bepaald punt overheidsobligaties veel minder veilig zijn dan tot dusver was aangenomen. Landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Cyprus moesten kunstmatig overeind gehouden worden. Maar daarmee is de vinger op een zere plek gelegd. Een economie die draait op schulden kan niet blijven groeien over een langere periode, want ze zal op termijn de renteniers bevoordelen ten opzichte van de overnemers. De overheid zal namelijk een rentevoet moeten betalen die boven het tempo van groei van de bedrijfswinsten ligt om haar financiering rond te krijgen.