Maar inmiddels zijn de economen het eens dat Abenomics gedoemd is om te mislukken. Het huidige monetaire beleid zal niet zoals verhoopt leiden tot een stijging van de lonen en een dergelijke loonstijging is nochtans noodzakelijk om de inflatie opnieuw vaste voet aan de grond te gunnen.

Bij voorkeur moet de stijging van de lonen zelfs de inflatie kunnen kloppen. Als gevolg van de zwakkere yen zouden de consumentenprijzen in 2014 met 3% stijgen, of vijf keer zoveel als de lonen. Minister Yasutoshi Nishimura verklaarde vorige week nog dat Japan dringend behoefte heeft aan hogere lonen om de economie in een hogere versnelling te brengen.

Maar inmiddels zijn de economen het eens dat Abenomics gedoemd is om te mislukken. Het huidige monetaire beleid zal niet zoals verhoopt leiden tot een stijging van de lonen en een dergelijke loonstijging is nochtans noodzakelijk om de inflatie opnieuw vaste voet aan de grond te gunnen. Bij voorkeur moet de stijging van de lonen zelfs de inflatie kunnen kloppen. Als gevolg van de zwakkere yen zouden de consumentenprijzen in 2014 met 3% stijgen, of vijf keer zoveel als de lonen. Minister Yasutoshi Nishimura verklaarde vorige week nog dat Japan dringend behoefte heeft aan hogere lonen om de economie in een hogere versnelling te brengen.