Het Verenigd Koninkrijk, dat geen deel uitmaakt van de eurozone, staat onder toenemende druk om daadwerkelijk een devaluatie door te voeren. Recent circuleerde er een open brief ondertekend door 3000 invloedrijke figuren met de vraag om het pond inderdaad te devalueren.

Vertrouwen in pond kan verloren gaan

Vraag is echter of een devaluatie van het pond wel de verstandigste maatregel is die de Britse centrale bank kan nemen. Een depreciatie van de munt kan weliswaar als alternatief dienen voor het uitgeven van nog meer obligaties of voor het verlagen van de lonen.

De nadelen van een devaluatie mogen echter niet onderschat worden, een aantal economen raden het Verenigd Koninkrijk af om het pond te devalueren.

Spaarders zullen de nominale waarde van hun spaargeld in waarde zien dalen, maar vooral buitenlandse obligatiebezitters dreigen het slachtoffer van de maatregel te worden. In feite zou de maatregel neerkomen op een alternatieve manier van default.

Het Verenigd Koninkrijk, dat geen deel uitmaakt van de eurozone, staat onder toenemende druk om daadwerkelijk een devaluatie door te voeren. Recent circuleerde er een open brief ondertekend door 3000 invloedrijke figuren met de vraag om het pond inderdaad te devalueren.Vertrouwen in pond kan verloren gaan Vraag is echter of een devaluatie van het pond wel de verstandigste maatregel is die de Britse centrale bank kan nemen. Een depreciatie van de munt kan weliswaar als alternatief dienen voor het uitgeven van nog meer obligaties of voor het verlagen van de lonen. De nadelen van een devaluatie mogen echter niet onderschat worden, een aantal economen raden het Verenigd Koninkrijk af om het pond te devalueren. Spaarders zullen de nominale waarde van hun spaargeld in waarde zien dalen, maar vooral buitenlandse obligatiebezitters dreigen het slachtoffer van de maatregel te worden. In feite zou de maatregel neerkomen op een alternatieve manier van default.