De ECB zit in feite gewrongen tussen hamer en aambeeld, wat goed is voor het ene land is slecht voor het andere en omgekeerd. Daarom heeft Draghi voor een andere weg gekozen, namelijk het verstrekken van goedkope kredieten (1%) met een looptijd van drie jaar aan de banken.

De gevolgen van die politiek zijn inmiddels duidelijk geworden: de euro is sindsdien met 10% gestegen tegenover de dollar. Daardoor is de economie in de eurozone in moeilijkheden geraakt, hoewel de schade tot dusver nog wel lijkt mee te vallen. In de tweede helft van het afgelopen jaar zette zich in Europa een voorzichtig economisch herstel door.

De ECB zit in feite gewrongen tussen hamer en aambeeld, wat goed is voor het ene land is slecht voor het andere en omgekeerd. Daarom heeft Draghi voor een andere weg gekozen, namelijk het verstrekken van goedkope kredieten (1%) met een looptijd van drie jaar aan de banken. De gevolgen van die politiek zijn inmiddels duidelijk geworden: de euro is sindsdien met 10% gestegen tegenover de dollar. Daardoor is de economie in de eurozone in moeilijkheden geraakt, hoewel de schade tot dusver nog wel lijkt mee te vallen. In de tweede helft van het afgelopen jaar zette zich in Europa een voorzichtig economisch herstel door.