De leden van de ECB hebben een renteverlaging wel besproken, en sommigen hebben zich ervoor uitgesproken, maar een meerderheid voelt niets voor een ingreep.

Draghi zei desgevraagd dat de neerwaartse bijstelling van de groeiverwachting het gevolg is van het slechte economische vierde kwartaal.

De ECB ziet de economie van de eurozone de eerste jaarhelft echter stabiliseren, waarna geleidelijk herstel zal volgen. Ook voorziet de ECB geen veranderingen in de inflatie, al wordt volgend jaar uitgegaan van 1,3%.

Dat is ver weg van 2% waaronder de ECB de inflatie wil houden, maar Draghi ziet de inflatie eind volgend jaar oplopen.

Bij het aantreden van de Italiaan was het monetaire beleid volgens ABN Amro afgestemd op snel handelen.

Na een renteverlaging volgde een enorme liquiditeitsverruiming, waarna het baanbrekende veiligheidsnet voor Europese staatsschulden in werking trad.

De persconferentie in maart werd echter gekenmerkt door een ECB-president die aangaf dat zijn instituut niets aan de problemen van de eurozone kan doen.

Natuurlijk is werkloosheid of het afbouwen van overheidsschulden allereerst een zaak van nationale regeringen, maar de economie van de eurozone kampt ook met een vraaggebrek en enkele problemen zijn cyclisch.

De leden van de ECB hebben een renteverlaging wel besproken, en sommigen hebben zich ervoor uitgesproken, maar een meerderheid voelt niets voor een ingreep. Draghi zei desgevraagd dat de neerwaartse bijstelling van de groeiverwachting het gevolg is van het slechte economische vierde kwartaal. De ECB ziet de economie van de eurozone de eerste jaarhelft echter stabiliseren, waarna geleidelijk herstel zal volgen. Ook voorziet de ECB geen veranderingen in de inflatie, al wordt volgend jaar uitgegaan van 1,3%. Dat is ver weg van 2% waaronder de ECB de inflatie wil houden, maar Draghi ziet de inflatie eind volgend jaar oplopen. Bij het aantreden van de Italiaan was het monetaire beleid volgens ABN Amro afgestemd op snel handelen. Na een renteverlaging volgde een enorme liquiditeitsverruiming, waarna het baanbrekende veiligheidsnet voor Europese staatsschulden in werking trad. De persconferentie in maart werd echter gekenmerkt door een ECB-president die aangaf dat zijn instituut niets aan de problemen van de eurozone kan doen. Natuurlijk is werkloosheid of het afbouwen van overheidsschulden allereerst een zaak van nationale regeringen, maar de economie van de eurozone kampt ook met een vraaggebrek en enkele problemen zijn cyclisch.