Daarmee geeft de ECB aan dat de recente stijgingen van de obligatierendementen niet gerechtvaardigd waren. De door de centrale bank aangekondigde maatregelen zullen de monetaire politiek van de ECB niet beïnvloeden en de liquiditeit op de markt niet opdrijven.

James Nixon, co-hoofd Europese economie bij Societe Generale SA in Londen, vindt het positief dat de Europese Centrale Bank de geldpersen niet in werking heeft gezet en dus geen geld is gaan bijdrukken.

De aanpak van de centrale bank is meer doelgericht en komt eerder aan op een chirurgische aanpak. De ECB koopt met andere woorden de obligaties die niemand anders durft aan te raken.

Of de gevolgde aanpak succesvol zal zijn, is nu afhankelijk van wat de Europese overheden gaan doen. De verschillende regeringen zullen krachtige maatregelen moeten treffen om de begrotingstekorten terug te dringen. Gebeurt er niet voldoende, dan staat de ECB voor een uiterst moeilijke opgave.

Daarmee geeft de ECB aan dat de recente stijgingen van de obligatierendementen niet gerechtvaardigd waren. De door de centrale bank aangekondigde maatregelen zullen de monetaire politiek van de ECB niet beïnvloeden en de liquiditeit op de markt niet opdrijven. James Nixon, co-hoofd Europese economie bij Societe Generale SA in Londen, vindt het positief dat de Europese Centrale Bank de geldpersen niet in werking heeft gezet en dus geen geld is gaan bijdrukken. De aanpak van de centrale bank is meer doelgericht en komt eerder aan op een chirurgische aanpak. De ECB koopt met andere woorden de obligaties die niemand anders durft aan te raken. Of de gevolgde aanpak succesvol zal zijn, is nu afhankelijk van wat de Europese overheden gaan doen. De verschillende regeringen zullen krachtige maatregelen moeten treffen om de begrotingstekorten terug te dringen. Gebeurt er niet voldoende, dan staat de ECB voor een uiterst moeilijke opgave.