ECB zal staatsleningen van zwakke landen moeten opkopen

Zal Draghi zijn woorden met daden bekrachtigen? Dat is de vraag waar deze week alles om draait. Net als vorige week kunnen de centrale banken volgens Theodoor Gilissen Bankiers deze week het sentiment voor een belangrijk deel bepalen.

De Amerikaanse centrale bank maakt morgen haar rentebesluit bekend. Verwacht wordt dat de Fed zich hooguit in bewoordingen zal uitlaten over eventuele verdere monetaire stappen en mogelijk zal aangeven dat de rente nog langer laag zal blijven, dus tot na eind 2014.

In september zou een eventuele nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming logischer zijn omdat er dan nieuwe prognoses voor de economie zijn en er in de tussentijd nog twee rapporten over de werkgelegenheid verschijnen.

Italië en Spanje plegen gezamenlijk overleg

Donderdag komen de ECB en de BoE bijeen. Na de krachtige bewoordingen van afgelopen week zijn de verwachtingen ten aanzien van de ECB hooggespannen.

Een renteverlaging, een nieuwe ronde van langlopende leningen of het aankopen van gedekte obligaties lijken volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet aannemelijk, noch voldoende om beleggers te overtuigen dat dit de crisis in Europa zou kunnen verminderen.

De ECB zal dus staatsleningen moeten opkopen van zwakkere landen, waar het sinds maart mee gestopt is. Draghi gaf aan dat het monetaire transmissiesysteem op dit moment niet goed werkt.

Dit argument maakt het volgens Theodoor Gilissen Bankiers

mogelijk dat de ECB in tegenstelling tot de letter van het verdrag wel overheden kan helpen in hun financiering.

Verder zal Draghi mogelijk ingaan op de suggestie om het steunfonds een banklicentie te geven. Ook een versoepeling van het onderpand voor leningen bij de ECB behoort tot de mogelijkheden nu steeds meer kredietbeoordelingen van landen ter discussie staan.

Kortstondig effect

Het opkopen van staatsleningen heeft tot volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu toe slechts een kortstondig effect gehad op renteniveaus en beurssentiment.

De volumes zijn nu lager door de vakantieperiode, zodat dit mogelijk extra effect heeft en het de landen met obligatie-uitgiftes deze rustige periode ook daadwerkelijk helpt.

Voor echt herstel zijn structurele maatregelen nodig, zoals interventie van de ECB op de markt voor obligatie-uitgiftes, snelle goedkeuring en onvoorwaardelijke ondersteuning van Europese maatregelen via steunfonds en ECB door alle landen en verbetering in de economische situatie.

Spanje staat elke dag op de agenda. Gisteren werd een economische krimp van 0,4% over het tweede kwartaal bekendgemaakt.

Vandaag is de analyse van de Spaanse banken waarschijnlijk gereed en komt de eerste Eur 30 mrd vrij voor ondersteuning. Woensdag en vrijdag volgen de Spaanse inkoopmanagerscijfers en donderdag overleggen de premiers van Spanje en Italië met elkaar, waarbij mogelijk opgeroepen wordt tot het opkopen van staatsleningen door het steunfonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content