In de toelichting op de beslissing zal de ECB waarschijnlijk verklaren niet gehaast te zijn om de rente te verhogen. Bovendien zullen ook de economische stimuleringsmaatregelen gehandhaafd blijven. De economie geeft weliswaar tekenen van herstel, maar het is nog te vroeg om de steun al weg te trekken.

Uit een rondvraag uitgevoerd door Bloomberg bleek dat alle 58 ondervraagde economen verwachten dat de ECB haar basisrente ongewijzigd gaat houden op 1%. De ECB zou haar basisrente niet verhogen voor het derde kwartaal van 2010, zo blijkt uit de rondvraag.

Door de rente te snel op te trekken, zou de Europese Centrale Bank het pril economisch herstel in de kiem kunnen smoren. Wel kan de economische boodschap die de ECB meegeeft vandaag wat optimistischer kunnen klinken.

De ECB-meeting moet ook bekeken worden tegen de achtergrond van de G-20 ontmoeting van volgend weekend. Daar zal worden gesproken over mogelijk verdere stappen in de strijd tegen de wereldwijde crisis.

In de toelichting op de beslissing zal de ECB waarschijnlijk verklaren niet gehaast te zijn om de rente te verhogen. Bovendien zullen ook de economische stimuleringsmaatregelen gehandhaafd blijven. De economie geeft weliswaar tekenen van herstel, maar het is nog te vroeg om de steun al weg te trekken. Uit een rondvraag uitgevoerd door Bloomberg bleek dat alle 58 ondervraagde economen verwachten dat de ECB haar basisrente ongewijzigd gaat houden op 1%. De ECB zou haar basisrente niet verhogen voor het derde kwartaal van 2010, zo blijkt uit de rondvraag. Door de rente te snel op te trekken, zou de Europese Centrale Bank het pril economisch herstel in de kiem kunnen smoren. Wel kan de economische boodschap die de ECB meegeeft vandaag wat optimistischer kunnen klinken. De ECB-meeting moet ook bekeken worden tegen de achtergrond van de G-20 ontmoeting van volgend weekend. Daar zal worden gesproken over mogelijk verdere stappen in de strijd tegen de wereldwijde crisis.