In deze context achtte de Raad van Bestuur van de ECB het niet aangewezen om de economie extra te ondersteunen na de renteverlaging van vorige maand.

In de toekomst verwachten de analisten van AXA Investment Managers echter dat de ECB haar monetair beleid verder zal versoepelen, rekening houdend met de zeer moeilijke vooruitzichten voor het tweede semester van 2012 en het jaar 2013.
Drie factoren zijn hierbij belangrijk:

1. Rentevoet: voorzitter Draghi heeft duidelijk aangegeven dat de verlaging van de depositorente tot negatieve niveaus geen aantrekkelijke optie was ('largely unchartered waters', om het met zijn woorden te zeggen). De analisten van AXA Investment Managers verwachten de komende maanden nochtans een daling van de richtinggevende rente tot 0,50 %.
2. Nieuwe uitzonderlijke liquiditeitsacties zijn ook mogelijk - maar minderwaarschijnlijk volgens AXA Investment Managers. De door de banken bij de ECB in deposito gegeven bedragen blijven heel hoog en wijzen erop dat de liquiditeit momenteel niet het dringendste probleem is. Andere versoepelingen van de regels voor collaterals zijn echter waarschijnlijk.
3. Ook credit easing is een optie om de privésector te verlichten. De ECB zou haar balans kunnen gebruiken om van banken
portefeuilles van gezins- en bedrijfsleningen te kopen.

In deze context achtte de Raad van Bestuur van de ECB het niet aangewezen om de economie extra te ondersteunen na de renteverlaging van vorige maand. In de toekomst verwachten de analisten van AXA Investment Managers echter dat de ECB haar monetair beleid verder zal versoepelen, rekening houdend met de zeer moeilijke vooruitzichten voor het tweede semester van 2012 en het jaar 2013. Drie factoren zijn hierbij belangrijk: 1. Rentevoet: voorzitter Draghi heeft duidelijk aangegeven dat de verlaging van de depositorente tot negatieve niveaus geen aantrekkelijke optie was ('largely unchartered waters', om het met zijn woorden te zeggen). De analisten van AXA Investment Managers verwachten de komende maanden nochtans een daling van de richtinggevende rente tot 0,50 %. 2. Nieuwe uitzonderlijke liquiditeitsacties zijn ook mogelijk - maar minderwaarschijnlijk volgens AXA Investment Managers. De door de banken bij de ECB in deposito gegeven bedragen blijven heel hoog en wijzen erop dat de liquiditeit momenteel niet het dringendste probleem is. Andere versoepelingen van de regels voor collaterals zijn echter waarschijnlijk. 3. Ook credit easing is een optie om de privésector te verlichten. De ECB zou haar balans kunnen gebruiken om van banken portefeuilles van gezins- en bedrijfsleningen te kopen.