Onder normale omstandigheden is het de ECB verboden om obligaties van individuele lidstaten in te kopen, kwestie van geen landen die deel uitmaken van de eurozone een concurrentieel voordeel te geven op het vlak van financiering. De ECB wordt echter geconfronteerd met het probleem dat de banken weigerachtig blijven om geld uit te lenen.

Ze kan de refi rate, die nu 0,50% bedraagt, verder verlagen, maar deze maatregel zou niet meer dan symbolisch zijn. De oplossing zou een negatieve deposito rente zijn, een maatregel waar Mario Draghi overigens mee heeft gedreigd. Daardoor zou de bereidheid bij de banken om geld uit te lenen mogelijk wel toenemen.

Onder normale omstandigheden is het de ECB verboden om obligaties van individuele lidstaten in te kopen, kwestie van geen landen die deel uitmaken van de eurozone een concurrentieel voordeel te geven op het vlak van financiering. De ECB wordt echter geconfronteerd met het probleem dat de banken weigerachtig blijven om geld uit te lenen. Ze kan de refi rate, die nu 0,50% bedraagt, verder verlagen, maar deze maatregel zou niet meer dan symbolisch zijn. De oplossing zou een negatieve deposito rente zijn, een maatregel waar Mario Draghi overigens mee heeft gedreigd. Daardoor zou de bereidheid bij de banken om geld uit te lenen mogelijk wel toenemen.