In Griekenland is de recessie zich aan het uitdiepen, de Spaanse economie groeide minder sterk dan verwacht en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daardoor dreigt het thema van de begrotingsdeficieten in de PIIGS-landen weer op de voorgrond te komen.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet staat voor een moeilijke keuze. De oude Bundesbank zou zo snel mogelijk de rente verhogen, want de Duitse economie kan zo'n renteverhoging makkelijk verdragen.

De economie in de periferie van de eurozone zou echter meteen in een recessie duiken wanneer de rente naar omhoog gaat.

Marco Annunziata, hoofdeconoom voor UniCredit Group in Londen, is van mening dat dit probleem de Europese Centrale Bank nog in een zeer moeilijke positie kan brengen. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de tegenstelling tussen noord en zuid snel zal afnemen, wel integendeel.

De spread tussen Duitse staatsobligaties en de staatsobligaties van de landen uit de periferie is opnieuw opgelopen. De spread tussen Ierse en Duitse staatsobligaties bereikte zelfs opnieuw het hoogste niveau sinds 29 juni.

In Griekenland is de recessie zich aan het uitdiepen, de Spaanse economie groeide minder sterk dan verwacht en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daardoor dreigt het thema van de begrotingsdeficieten in de PIIGS-landen weer op de voorgrond te komen. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet staat voor een moeilijke keuze. De oude Bundesbank zou zo snel mogelijk de rente verhogen, want de Duitse economie kan zo'n renteverhoging makkelijk verdragen. De economie in de periferie van de eurozone zou echter meteen in een recessie duiken wanneer de rente naar omhoog gaat. Marco Annunziata, hoofdeconoom voor UniCredit Group in Londen, is van mening dat dit probleem de Europese Centrale Bank nog in een zeer moeilijke positie kan brengen. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de tegenstelling tussen noord en zuid snel zal afnemen, wel integendeel. De spread tussen Duitse staatsobligaties en de staatsobligaties van de landen uit de periferie is opnieuw opgelopen. De spread tussen Ierse en Duitse staatsobligaties bereikte zelfs opnieuw het hoogste niveau sinds 29 juni.