De rente kan pas naar omhoog wanneer alle leden van de eurozone economisch aan de beterhand zullen zijn. In dat verband gaf onrechtstreeks een hint richting Griekeland, dat met zware problemen worstelt. ECB-voorzitter Trichet gelooft echter niet dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten.

Gisteren hield de ECB op haar meeting de basisrente ongewijzigd op 1%. Trichet stelt vast dat het economisch herstel ongelijkmatig verloopt en nog altijd van bescheiden aard is.

Volgens Trichet vormt de inflatie voorlopig geen gevaar, deze blijft duidelijk onder de door de ECB vooropgestelde doelstellingen. Vanuit inflatiehoek is een rentestijging dus evenmin noodzakelijk.

De zwakke economische groei houdt de inflatie automatisch onder controle, zodat het rentewapen op stal kan blijven. Een verhoging van de rente kan bovendien de economische groei gaan afremmen.

Sommige analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank haar basisrente ergens in 2010 gaan verhogen, maar sommige analisten denken dat dit pas volgend jaar gaat gebeuren.

Jennifer McKeown, senior specialist Europese economie bij Capital Economics, is van mening dat de voorzichtige toon van de centrale bank het vermoeden doet toenemen dat de ECB haar basisrente nog geruime tijd laag kan houden.

Trichet stelde dat Griekenland binnen de eurozone kan blijven, maar dat het land niet op externe hulp moet rekenen. Griekenland moet zelf een oplossing voor zijn problemen bedenken, aldus nog Trichet.

De rente kan pas naar omhoog wanneer alle leden van de eurozone economisch aan de beterhand zullen zijn. In dat verband gaf onrechtstreeks een hint richting Griekeland, dat met zware problemen worstelt. ECB-voorzitter Trichet gelooft echter niet dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten. Gisteren hield de ECB op haar meeting de basisrente ongewijzigd op 1%. Trichet stelt vast dat het economisch herstel ongelijkmatig verloopt en nog altijd van bescheiden aard is. Volgens Trichet vormt de inflatie voorlopig geen gevaar, deze blijft duidelijk onder de door de ECB vooropgestelde doelstellingen. Vanuit inflatiehoek is een rentestijging dus evenmin noodzakelijk. De zwakke economische groei houdt de inflatie automatisch onder controle, zodat het rentewapen op stal kan blijven. Een verhoging van de rente kan bovendien de economische groei gaan afremmen. Sommige analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank haar basisrente ergens in 2010 gaan verhogen, maar sommige analisten denken dat dit pas volgend jaar gaat gebeuren. Jennifer McKeown, senior specialist Europese economie bij Capital Economics, is van mening dat de voorzichtige toon van de centrale bank het vermoeden doet toenemen dat de ECB haar basisrente nog geruime tijd laag kan houden. Trichet stelde dat Griekenland binnen de eurozone kan blijven, maar dat het land niet op externe hulp moet rekenen. Griekenland moet zelf een oplossing voor zijn problemen bedenken, aldus nog Trichet.